Swimrun staat in Nederland nog in de kinderschoenen, al hebben we met Het Rondje Eilanden in Vinkeveen – dat tot 2001 als triathlon werd georganiseerd – wel een Swimrun avant la lettre.

“Ik heb in het verleden drie keer aan deze Eilandentriathlon meegedaan”, vertelt Bart van der Wal die de klassieker in 2012 terug op de kalender bracht als Het Rondje Eilanden. “Het parcours in de Vinkeveense plassen waar je van eilandje naar eilandje zwom en daar vervolgens met je surfschoentjes aan overheen rende, was echt fantastisch.” De Eilandentriathlon – waar na het zwemmen en lopen ook nog gefietst werd – verdween in 2001 nadat het steeds moeilijker werd om vergunningen voor het fietsparcours rond te krijgen. “Ik heb echt wel een traantje gelaten toen die wedstrijd verdween. Ik vond het echt zo zonde, dat parcours schreeuwt gewoon om een wedstrijd.”

Feestje na afloop

Van der Wal had al een tijdje in zijn achterhoofd om daar zelf iets te organiseren. “Toen mijn relatie uitging en ik een beetje in mineur was, heb ik me daar op gestort. Gelukkig kreeg ik een stel atleten van mijn club Hellas mee – want ik ben meer van de ideeën – en dankzij hen is de wedstrijd er ook gekomen.” Van der Wal had op dat moment nog nooit gehoord van ÖtillÖ. “Dat onze wedstrijd een zwemloop is geworden, heeft er ook mee te maken dat het aanvragen voor een vergunning voor het fietsen het allemaal gecompliceerd maakte. Het zwemmen en lopen was de kern, dat maakt de wedstrijd bijzonder, dus besloten we het fietsen te schrappen en na afloop een feestje te organiseren.”

Bart van der Wal: ‘Ik zou wel meer richting een swimrun willen, met ook een langere afstand’

Het parcours mag dan vergelijkbaar zijn met ÖtillÖ, er zijn ook verschillen. “Schoenen zijn verplicht, maar deelnemers mogen geen peddels en pull boy gebruiken en er starten ook geen teams”, vervolgt Van der Wal die inmiddels verhuisd is naar Oosterbeek, maar nog wel betrokken is bij de wedstrijd. “Ik zou wel meer richting een swimrun willen, met ook een langere afstand – bijvoorbeeld drie keer het rondje – maar ik zit sinds mijn verhuizing niet meer in het bestuur. In mijn nieuwe woonomgeving zie ik ook wel mogelijkheden, dus wie weet.”

Swimrun geweldig alternatief

Van der Wal deed in 2018 zelf voor het eerst mee aan een langere swimrun. “Fietsen is eigenlijk mijn favoriete onderdeel, maar met drie kinderen is het lastig om genoeg tijd te vinden voor de lange duurritten. Swimrun vind ik een geweldig leuk alternatief. Zo heb ik vorig jaar samen met Cornelis Scheltinga meegedaan aan de Swimrun Lauwersmeer en ga ik dit jaar in mei, samen met Ruben van Duren, het echte langere werk doen in de Amphiman in België.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #19 als onderdeel van ‘Zwemmen, lopen en vijftig wissels’.