Wij kijken met jou reikhalzend uit naar wat het triathlonseizoen 2019 zal gaan brengen. Naast een vooruitblik op de niet te missen events komend jaar, vroegen we vier mensen die je vorig jaar in Transition tegenkwam naar hun ideeën over 2019. Leuke plannen hebben ze, een vooruitblik. Hallo, 2019!

Rani Škrabanja (20) – TeamNL Triathlon

“In 2019 probeer ik punten binnen te halen voor de ‘Olympic Qualification Ranking’. Meedoen aan de Olympische Spelen is mijn grote droom.”

Het EK OD in Weert en het WK onder 23 in Lausanne: dat zijn de wedstrijden waar NTC-triatlete Rani Škrabanja uit Limburg in 2019 wil vlammen. Haar studie – Industrial Design aan de TU Eindhoven – komt op een iets lager pitje te staan.

“Mezelf goed in de gaten houden en niet te veel willen doen, dat heb ik mezelf voorgenomen voor 2019. Aan het einde van vorig studiejaar merkte ik dat de combinatie topsport en fulltime studeren toch iets lastiger is dan ik had gedacht. Ik ben namelijk een type dat alles goed wil doen. Daarom heb ik besloten om in 2019 een halve studielast in te plannen, verspreid over het jaar in plaats van een volledig studiejaar. Zo heb ik minder vakken per periode, waardoor ik minder vaak van Limburg naar Eindhoven hoef te reizen. Zo creëer ik iets meer rust rond de trainingen.”

“Qua triathlon heb ik meerdere doelen gesteld voor 2019. Naast kwalificeren voor en meedoen aan het EK olympische afstand namens TeamNL Triathlon in Weert en het WK onder 23 in Lausanne probeer ik punten binnen te halen voor de ‘Olympic Qualification Ranking’. Meedoen aan de Olympische Spelen is mijn grote droom. Om die punten binnen te halen, zal ik World Cups moeten racen. Ook zal ik meedoen aan een paar Continental Cups.”

“Daarnaast is het plan een paar keer te starten in de eredivisie. Het past aardig in mijn schema. Als ik nog een leuke wedstrijd voor de lezers van Transition mag aanbevelen, dan zeg ik: Stein! Zonder nadenken. Als kind van vijf heb ik hier mijn debuut als triatlete gemaakt. Ik had mijn zwemdiploma’s nog niet eens allemaal binnen. De triathlon van Stein blijft dus speciaal voor mij. En het is ook echt een leuke wedstrijd.”

Ger de Peijper (63) – Wedstrijdorganisator

“Als de editie van 2019 net zo goed verloopt als 2018, dan teken ik er voor.”

Een evenement zonder poeha, dat is de Triathlon Terheijden in een notendop. Laagdrempelig, ouderwets gezellig én razend populair. Wie zich voor de 37e editie wil inschrijven, heeft dikke pech. “We zitten in 2019 wederom hartstikke vol”, zegt voorzitter Ger de Peijper van de Stichting Triathlon Evenementen Midden- & West-Brabant (STEM&WB).

Foto: Jacek Wielowski

“Als de editie van 2019 net zo goed verloopt als 2018, dan teken ik er voor. Het was de beste editie tot nu toe, denk ik. Omdat het in 2017 zo heet was, kwam de gemeente met aanvullende eisen. Denk aan de inzet van professionele EHBO en extra waterposten. Ook is de looproute iets aangepast, zodat deelnemers iets meer in de schaduw van de bomen konden lopen, mocht dat nodig zijn. Als organisatie konden we gelukkig snel schakelen, echt alles liep op rolletjes. Qua temperatuur viel het uiteindelijk mee. We hadden bijna 600 tevreden finishers.”

“Het gaat heel erg goed, qua inschrijvingen voor 2019. De halve en de achtste zitten al maanden vol. Zo snel is het nog nooit gegaan. Mogelijk dat er nog extra plekken zijn voor de kwart, maar dat hangt af van wegwerkzaamheden in het dorp. De gemeente wil de riolering in het centrum vervangen, bovendien moet het asfalt plaats maken voor klinkers. Het is nog niet bekend wie de aannemer is en wanneer hij gaat beginnen. Voor de zekerheid hebben we een alternatieve route bedacht, maar ik hoop heel erg dat het niet nodig is. Als de triatleten wel door het centrum kunnen, dan kunnen belangstellenden zich op een later moment nog inschrijven voor de kwart triathlon.”

“Verder zijn er een paar wisselingen in het bestuur. Dat is nodig ook, als je kijkt naar de leeftijden: we hebben drie 70-plussers, drie 65-jarigen, twee 55-jarigen en een dertiger. Gelukkig komt er verjonging aan: het bestuur krijgt er drie mensen van rond de dertig bij. Triathlon Terheijden is klaar voor de toekomst.”

Evert Scheltinga (31) – Team4Talent

“Ooit wil ik me kwalificeren voor Hawaï. Dat is een doel, maar niet voor 2019. Eerst nóg sneller worden.”

Met de nationale titel op de halve triathlon in Nieuwkoop en een persoonlijk record op de hele afstand (8:04) tijdens Challenge Roth beleefde Evert Scheltinga in 2018 zijn beste jaar tot nu toe. Zijn doel voor 2019: binnen die acht uur finishen. Hij woont en traint ‘s winters in Zuid-Afrika. “Jan van der Marel is de enige Nederlander die een hele triathlon binnen de acht uur volbracht: hij deed er 7.57 uur over, in Almere. Ik zit dicht tegen die grens van acht uur aan en ga er nu ook echt voor. Het idee is om dat in Roth te doen. Afgelopen jaar stond de wind ongunstig in Roth. Ik had het gevoel dat ik hem bijna overal tegen had. Andere deelnemers hadden hetzelfde gevoel.”

Foto: Romy Louise van Schooneveld

“Qua training heb ik afgelopen jaar behoorlijk gefocust op hardlopen. Met succes: in Roth liep ik 2.51. Met fietsen ben ik tekortgeschoten, dus daar ga ik dit jaar extra hard aan werken. Hopelijk betaalt het zich uit. Verder doe ik sowieso mee aan Ironman South Africa. En in het najaar wil ik nog een hele doen, maar ben er nog niet uit waar. Natuurlijk wil ik me ooit een keer kwalificeren voor Hawaï, maar dan moet je toch echt een Ironman winnen of meerdere malen bij een continentaal kampioenschap op het podium staan. Dat is een doel, maar niet voor 2019. Eerst nóg sneller worden.”

“Het trainen gaat gelukkig goed, ik heb geen blessures. Ik train 20 à 25 uur per week. Er zijn genoeg triatleten die meer trainen, maar meer uren kan mijn lijf niet aan. Doe ik meer, dan krijg ik blessures en raak ik oververmoeid. En ik ga dit jaar iets nieuws doen: ik ga voor het eerst op hoogtestage. Mogelijk ga ik naar de Sierra Nevada in Spanje, maar over Ethiopië hoor ik ook goede verhalen. Omdat ik heel erg benieuwd ben wat trainen op hoogte met me doet. Ik heb het sterke gevoel dat ik alleen nog maar sneller word.”

Fenna de Boer (40) – NTB-official en triatlete

“De Ironman in Italië is mijn hoofddoel, daar wil ik echt knallen. En verder ga ik natuurlijk optreden als NTB-official. Sowieso bij vijf wedstrijden.”

Fenna de Boer, NTB-official en fanatiek triatlete, hoopt qua sporten in 2019 op een beter jaar dan 2018: in juli viel ze tijdens een trainingsritje van haar fiets en kon ze de halve van Almere op haar buik schrijven. Blessurevrij en met een nieuwe fiets gaat Fenna zich dit jaar richten op Ironman Emilia-Romagna. “Ik wil onder die dertien uur duiken.”

“Daar lag ik. Een vriendin en ik reden nog geen twintig kilometer per uur, we waren net een weg overgestoken. Door een hobbel in de weg vloog ik over de kop. Ik had last van mijn ribben, verder had ik een paar schaafwonden. En de bovenbuis van mijn fiets was doorgescheurd. Ik heb snel een nieuwe fiets gekocht. Fietsen ging na die val ook weer goed, maar zwemmen en hardlopen deed pijn aan de ribben. Daar ging de halve van Almere. Tenminste, dat dacht ik. Tot coach Gonny zei: waarom doe je niet mee met de estafette, met twee anderen? Dat bleek een goed idee. Ik heb gefietst, het was superleuk.”

Foto: Peter Denekamp

“Voor dit jaar heb ik me ingeschreven voor wedstrijden in Zeeland en Didam, de rest moet ik nog uitzoeken. De Ironman in Italië is in elk geval mijn hoofddoel, daar wil ik echt knallen. En verder ga ik natuurlijk optreden als NTB-official. Sowieso bij vijf wedstrijden. Omdat ik officialcoördinator ben voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg, heb ik gelukkig de luxe om mezelf in te plannen. Afgelopen jaar hadden we als NTB een structureel tekort aan wedstrijdofficials, terwijl er aan de andere kant te veel wedstrijden waren. Door een klein offensief vanuit de NTB hebben zich gelukkig meer dan vijftig nieuwe kandidaten gemeld om basisofficial te worden. Dat is echt heel fijn, maar nieuwe kandidaten blijven ook nu nog heel hard nodig.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #19