Wij kijken met jou reikhalzend uit naar wat het triathlonseizoen 2019 zal gaan brengen. Nu is het nog winter, maar voor je het weet barsten de wedstrijden weer los. Of misschien ben je nu al wel actief met winterse varianten? Of zit je nog volop in de planning? Dan hebben we een heleboel tips voor je!

Long Course Weekend Beesel

Terwijl Ironman in Maastricht (en West-Friesland) dit jaar korte afstanden aanbiedt (5i50 en 4184), kunnen atleten van de lange adem toch in de provincie Limburg terecht. In Beesel wordt de eerste editie van het Long Course Weekend gehouden op 17,18 en 19 mei. Ook, of misschien wel vooral, leuk voor wie eens wil proeven aan een of meerdere onderdelen van de triathlonsport, de afstanden wil mixen (van heel kort tot zeer lang) en voor atleten die de hele triathlon als ambitie hebben, maar er nog niet toe zijn aan alles op dezelfde dag te moeten doen. De succesformule uit Wales, die intussen ook op Mallorca en in Australië uitgerold is, komt nu dus ook naar Nederland. Speciaal voor lezers van Transition is er een kortingsaanbod. Gebruik TRANSITION20 bij je inschrijving en ontvang 20% korting op de inschrijfprijs voor alle disciplines en afstanden!

Run Bike Run Series

Zeven wedstrijden voor duathlonteams, met daarin twee NK’s en diverse spectaculaire en innovatieve raceformats, dat zijn de Run Bike Run Series. Op de kalender gesitueerd in het voor- en naseizoen, dus prima te combineren met je triathlonambities. De titelverdedigers zijn TRICAN uit Nijmegen bij de mannen en TC Twente uit Enschede bij de vrouwen. Gaan ze voor prolongatie, of geven ze de kroon af na dit seizoen? Op 17 maart begint de competitie in Hilversum en de afsluiter is het NK in Spijkenisse op 13 oktober. De beste zes resultaten uit de zeven races tellen mee voor de eindstand. Spanning verzekerd tot het eind.

Foto: Kim van ’t Verlaat

Teamcompetities Triathlon

Met drie superweekends in Almere, Weert en Rotterdam, de terugkeer van het Triple Mix format en diverse Noord/Zuid battles gaat seizoen acht van de Teamcompetities wederom spektakel opleveren. Met 174 mannenteams op vijf niveaus en 88 vrouwenteams op drie competitieniveaus start het circus op 18 en 19 mei bij DUIN Almere.

Foto: Tim Buitenhuis

XTERRA Ameland

De crosstriathlon op Ameland heet voortaan Xterra Netherlands en is daarmee onderdeel geworden van zowel de Benelux challenge als het wereldwijde circuit van het crosslabel Xterra. Kwalificeren voor het officieuze WK op Maui kan dus voortaan ook in eigen land. Professionals en agegroupers racen op zaterdag 14 september in Nes en op zondag de kids in Buren.

Niet te missen
Het aanbod aan combiduursport-evenementen groeit elk jaar. Er is voor elk wat wils en wij zouden ze het liefst allemaal doen. We kozen er per maand eentje die je in elk geval niet mag missen in 2019, als deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer.

Maart
31 Zwemloop Amersfoort / Zwemloop Valkenburg, om in vorm te komen
April
7 Giathlon Dordrecht, steun een goed doel bij deze indoorvariant van triathlon
Mei
31 mei tot en met 2 juni - EK Weert, olympische afstand en relay
Juni
29 Endurance Zeewolde, voor het eerst een halve triathlon én het NK Masters olympisch
Juli
7 Triathlon Luttenberg, onmeunig gezellig in Salland
Augustus
24 Triathlon Veenendaal, editie 37(!) met heel veel startmogelijkheden én het NK olympisch
September
14 Challenge Almere-Amsterdam, het EK en NK lang, de ultieme klassieker in eigen land
Oktober
13 Duathlon Spijkenisse, afsluiter van de Run Bike Run Series en NK kwart
November
3 Beach duathlon Noordwijk, strand, zand, wind en ATB’s. Vet herfst!
December
14 Wintertriathlon Gouda, met hardlopen, ATB’en en langlaufen. De enige in Nederland.

Buiten de gebaande paden
Weg van de massa, of op zoek naar een andere invulling van jouw triathlonseizoen dan wat je gewend bent? Hier zijn drie tips van onze redactie voor wie het eens anders aan wil pakken.

  1. Triathloon in Loon, bij Assen. Hardlopen, ATB’en en kanoën. Al jarenlang geliefd bij een trouwe schare deelnemers. Zie er maar tussen te komen voor 6 april! Mister Triathloon is trouwens dezelfde als mister triathlon: Rob Barel.
  2. Naast Challenge Almere-Amsterdam, de Frysman en de Gelreman is er nu ook de Xtreme Triathlon. Organisator Mik Borsten laat de deelnemers op 25 mei 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer ATB’en en een marathon lopen rond Amersfoort. Deelname is gratis, al moet je wel een ATB-vignet à € 7,50 kunnen tonen. Voor verzorging onderweg ben je ook zelf verantwoordelijk en het klassement wordt gemaakt op basis van Strava-prestaties. Deelnemers zijn ook live te volgen op Facebook door middel van een tracking app, zo belooft de organisator. Duo’s en trio’s zijn ook welkom. Verwachte tijd van de winnaar: veertien uur. Dat noemen wij inderdaad Xtreme.
  3. Flitstriathlon Nijkerk, waar de winnaar pas bekend is als de laatste atleet gefinisht is. En zo gaat het ook echt, want de deelnemers starten om de tien seconden voor hun achtste triathlon. Ook leuk: de wedstrijd is op woensdagavond. Dit jaar op 12 juni.

Dit  artikel verscheen in Transition Magazine #19