De Beleef Lauwersoog Swimrun, die de deelnemers door het zoete én zoute water van het Lauwersmeer en de Waddenzee voert, was in 2018 het eerste swimrun evenement in Nederland.

Het idee voor de tocht ontstond nadat Helco van Keeken in 2017 een swimrun wetsuit aanschafte. “Ik was als schipper vrijwilliger bij de Groningen Swim Challenge in het Lauwersmeer en dat inspireerde mij om zelf ook te gaan zwemmen”, vertelt hij. “Ik kocht het wetsuit omdat ik in de zomer in buitenwater wilde zwemmen en ik een lang wetsuit te warm vond. Er stond swimrun op mijn schouder, dat heb ik toen gegoogled en zo kwam ik bij ÖtillÖ uit.”

Raar aangestaard

Aangezien hij toch al een geschikt wetsuit had, probeerde hij het principe swimrun uit in zijn woonwijk aan de rand van Groningen. “Zo rende ik in mijn wetsuit, met mijn badmuts en zwembril op, van sloot naar sloot. Ik werd wel raar aangestaard als ik naast een visser opdook uit het water en ik kletsnat voorbij kwam gerend, maar ik vond het meteen geweldig.”

Beleef Lauwersoog Swimrun / O. van Keeken

Van Keeken had er zoveel lol in dat hij de sport bij meer mensen wilde introduceren en zocht contact met de Stichting 40 Mijl in Groningen die allerlei evenementen organiseert in het Lauwersmeergebied. Het resulteerde in 2018 in de swimrun die start en finisht bij camping Beleef Lauwersoog.

Natuur grootste tegenstander

“Het mooiste aan swimrun vind ik dat je middenin de natuur aan het sporten bent. In de obstakelruns die nu zo populair zijn, worden kunstmatige obstakels gebouwd, maar in een swimrun is de natuur je grootste tegenstander.” Natuur is een schaars goed in Nederland, dat zou de reden kunnen zijn dat de sport hier nog geen grote vlucht heeft genomen. “Natuurgebied brengt ook beperkingen met zich mee”, weet Van Keeken. “Zo blijven wij met onze swimrun in een recreatiegebied. De zuidkant van het Lauwersmeer is Europees beschermd natuurgebied, als je daar doorheen wilt, krijg je met allerlei ingewikkelde procedures te maken.”

“Als de wedstrijdvorm dit jaar aanslaat, dan kunnen we misschien voorzichtig aan een NK gaan denken.”

Zestig deelnemers kwamen aan de start van de eerste Beleef Lauwersoog Swimrun. “Het was geen officiële wedstrijd, want we hadden geen tijdsregistratie en na afloop kregen we veel reacties dat mensen dat jammer vonden. Dit jaar hebben we dat wel en we willen kijken hoe we in de toekomst het evenement verder gaan ontwikkelen. Naast het laagdrempelige evenement voor solo- of duodeelnemers, organiseren we dit jaar ook een wedstrijd volgens de officiële swimrun regels. Als de wedstrijdvorm dit jaar aanslaat, dan kunnen we misschien voorzichtig aan een NK gaan denken.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #19 als onderdeel van ‘Zwemmen, lopen en vijftig wissels’.