Na het schrappen van de wedstrijd over de lange afstand in Maastricht, kunnen triatleten in 2019 toch nog terecht voor een Ironman-evenement in de Limburgse hoofdstad. In 2019 en 2020 zijn er races over de olympische- en sprintafstand en de bedoeling is om in 2021 weer een hele triathlon te organiseren. In Hoorn vindt onder de vlag van Ironman in juli volgend jaar een soortgelijk evenement plaats dat in 2020 moet uitgroeien naar een Ironman 70.3.

Het evenementenbureau Extra Leisure tekent als licentiehouder van Ironman Nederland voor de organisatie van maar de twee Ironman festivalweekenden. De Ironman Maastricht-Limburg vindt in 2019 in het eerste weekeinde van augustus plaats. In het weekend van 7 juli is het Westfriese Hoorn het decor voor een Ironman 5150-wedstrijd. Het is de bedoeling dat dit evenement, dat wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Westfriesland Events, in 2020 uitgroeit tot een Ironman 70.3.
Op het programma in Maastricht en Hoorn staan triathlons met twee verschillende afstanden: de zogenoemde Ironman 5i50 (over de standaardafstand) en de Ironman 4:18:4 met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen. Op de zaterdag voorafgaande aan de wedstrijden is er een Nightrun en een Ironkids-wedstrijd voor jeugd tot en met 14 jaar.

Extra Leisure kiest met de kortere Ironman-wedstrijden voor een model waarin toegegroeid wordt naar de lange afstand. “Ironman Europa heeft de wedstrijd in Maastricht van de agenda geschrapt, omdat er te weinig wedstrijddeelnemers waren”, zegt Ironman-wedstrijddirecteur Rob Frambach namens Extra Leisure. “We zien de kortere afstanden als een soort opleidingstraject. We maken de triathlonsport toegankelijker. In de sprintversie kunnen mensen kennismaken met de sport, de olympische afstand is weer de opmaat naar de halve of zelfs de lange versie zoals die de laatste vier jaar in Maastricht gehouden werd.” De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht hebben inmiddels hun medewerking aan de Ironman Maastricht-Limburg – die ook weer plaatsvindt in de binnenstad – toegezegd en dragen allebei 40.000 euro per jaar bij voor de jaren 2019 en 2020. In Hoorn wordt het evenement gesteund door de zeven Westfriese gemeenten, bedragen zijn nog niet bekend gemaakt. Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond, laat weten blij te zijn met het initiatief. “De Ironman in Maastricht heeft al gezorgd voor een sterke aanwas van het aantal leden. Het is belangrijk dat de merknaam behouden blijft. Door de nieuwe opbouw en fasering wordt de triathlon toegankelijker voor meer sporters. Met Westfriesland erbij wordt dat effect versterkt.”