Wat begon met een vreemde aanhoudende kuch resulteerde voor Alexander Strijbos (43) eind 2013 in de diagnose Lymfeklierkanker. Hij werd ziek, heel ziek, maar nog voordat zijn behandeling begon, zei hij dat hij sterker zou terugkeren dan ooit. Een triathlon werd het bewijs.

“Ik wilde vooral niet bij de pakken neer zitten”, vertelt Alexander die in triathlon een manier zag om dat wat hij meemaakte in iets positiefs om te zetten. “Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving.” Triathlon is volgens hem een manier om niet in een vicieuze cirkel te blijven hangen. “Het ziekteproces is al moeilijk genoeg. In het ziekenhuis word je continu geconfronteerd met wat deze ziekte met je doet. Sport haalt je even uit die realiteit.”

Op jezelf aangewezen

Na zijn laatste chemo in januari 2015, volgde een maand lang bestraling. “In die periode ben ik mij al gaan oriënteren. Wat moet ik doen om mijn triathlondoel te behalen?” Alexander kwam uit bij de Stichting Tegenkracht en zette samen met zijn fysio de eerste stappen. Trainer Aad Stouten begeleide hem uiteindelijk naar zijn eerste triathlon in mei van dat jaar, De Mirandabad Sprinttriathlon. ’s Ochtends vroeg lopen, ’s avonds zwemmen, dat was best intensief geeft hij toe. “Maar tegelijkertijd was het trainen voor mij heel belangrijk. Op een gegeven moment ben je onder de hoede van het ziekenhuis vandaan. Je bent op jezelf aangewezen, terwijl ik mentaal nog heel erg bezig was met het genezingsproces. Sporten is dan een manier om bewust en actief met je lichaam bezig te zijn. Het draagt bij aan je herstel.”

Balans vinden

In amper vijf maanden tijd werkte Alexander toe naar zijn eerste triathlon. Het volbrengen daarvan was vooral een opluchting. De emoties kwamen pas daarna. En die duiken nog steeds met vlagen op. “Er zijn nog regelmatig momenten dat ik besef waar ik vandaan kwam en wat ik heb bereikt. Ik weet hoe moeilijk het is om balans te vinden tussen lichaam en geest. Je kunt mentaal sterk zijn, terwijl je lichaam je in de steek laat. Uiteindelijk gaat het erom wat je daarmee doet. Sporten is voor mij een boost om met mijn lijf bezig te zijn. Bij mijn tweede triathlon in september 2015 wist ik: ‘dit ga ik met anderen delen’.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #18
Beeld: Lennaert Ruinen