Als je op een dag de diagnose kanker krijgt, je lichaam je in de steek laat en een zwaar traject van chemo’s en bestralingen volgt, dan lijkt een triathlon verre van haalbaar. En juist daarom is de Strongerthanever Challenge opgezet. Triathlon als manier om te re-integreren en je fysiek en mentaal sterker te voelen. Sterker dan ooit.

Triathlon heeft voor veel mensen iets mythisch, het summum van sport, alleen weggelegd voor een handvol topatleten. Ex-kankerpatiënt Alexander Strijbos zag triathlon dan ook als dé manier om een statement te maken: ‘Fuck it, ik doe dat gewoon’. In 2014, nog geen half jaar na zijn laatste bestraling, volbracht hij de sprintafstand bij De Mirandabad-triathlon. Het was de opmaat naar de Strongerthanever Challenge die afgelopen jaar voor de derde keer werd gehouden bij De Bosbaan in Amsterdam.

Positieve mindset

Alexander is de initiatiefnemer en wil (ex-)kankerpatiënten inspireren en motiveren om sport onderdeel te laten zijn van hun herstel. “Voor mij was triathlon de ultieme uitdaging om te bewijzen dat ik sterker zou terugkomen dan ooit, een aanvalsmodus en een manier om een positieve mindset te creëren. Die mindset geneest je niet, maar helpt je wel in het ziekteproces dat je doormaakt. Het helpt de moed erin te houden. Dat krachtige gevoel wil ik graag met anderen delen.”

“Je bent niet alleen ziek, je omgeving wordt net zo hard getroffen”

In die missie slaagt hij tot nu toe goed. Samen met vriendin Nina Barchukova en Lars Vreugdenhil, organisator van de Amsterdamse Triathlons, zette hij de Strongerthanever Challenge op. 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen, individueel of in estafettevorm. De eerste editie in 2016 telde een kleine dertig deelnemers en dit jaar (29 september 2018) waren dat er al drie keer zoveel. “Dat zijn niet alleen (ex-)kankerpatiënten, maar ook vrienden en familieleden”, vertelt Alexander. “Je bent niet alleen ziek, je omgeving wordt net zo hard getroffen. De Strongerthanever Challenge is een manier om dat gezamenlijk aan te pakken.”

Bewondering

Een van de partners van de triathlon is het Cancer Care Center dat kankerpatiënten ondersteunt in het hervinden van geestelijke en lichamelijke vitaliteit. Een triathlon is dan een mooi doel. Het traject er naar toe is voor iedereen anders en uiteindelijk gaat het – net als bij iedere andere triatleet – om de persoonlijke uitdaging. Voor de deelnemers aan de Strongerthanever Challenge is de finish halen al een enorme prestatie, wetende dat kort daarvoor een kilo tillen, fietsen zonder buiten adem te raken of twee baantjes borstcrawlen al een hele opgave was. “En dat merk je tijdens het evenement ook bij de mensen langs de kant”, vertelt Alexander. “Het enthousiasme en de bewondering is enorm. Die positieve vibe met dat wat we nu neergezet hebben, daar ben ik wel trots op. Ik hoop dat alle deelnemers weer een inspiratie zijn voor andere mensen die met kanker te maken krijgen. In 2019 is er weer een Strongerthanever Challenge en hopen we nog meer deelnemers te bereiken.”

Drieluik

Transition portretteerde drie deelnemers aan de Strongerthanever Challenge. Lees onder meer het artikel over Joeri Borst die in september van dit jaar een ellendige periode, waarin lymfeklierkanker werd geconstateerd, afsloot door middel van triathlon. 
Joeri Borst: 'Finish als nieuwe start' 
Yvonne Val: 'Weer de baas over mijn lijf' 
Alexander Strijbos: 'Bijdrage aan herstel'

Dit artikel verscheen in Transition Magazine #18
Beeld: Lennaert Ruinen