Rachel Klamer en Jetze Plat zijn uitgeroepen tot sporters van het jaar. Dat werd bekend gemaakt tijdens het dertiende jaarcongres van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) zaterdag 17 november op Papendal in Arnhem.

Jetze Plat is net als in 2017 de sportman van het jaar bij de NTB. Er wordt in de verkiezing geen onderscheid gemaakt tussen parasporters en overige atleten en Plat’s prestaties werden door de technische staf en de stemmende leden het hoogst aangeslagen. Plat won afgelopen jaar onder meer de ITU Grand Final Gold Coast, de ITU Paratriathlons Iseo – Franciacorta en Yokohama, en het NK Paratriathlon. Hij ontving uit handen van de naamgever de Rob Barel award.

Triatlete van het jaar

Rachel Klamer won de Thea Sybesma award die toegekend wordt aan de beste triatlete. Klamer ontving de prijs voor de vierde maal en bedankte via een videoboodschap vanaf haar vakantieadres voor de genoten steun in het jaar waarin ze als eerste Nederlandse een race uit de World Triathlon Series won. Naast die overwinning in Abu Dhabi, werd ze onder meer vierde in Leeds, zesde in Kaapstad en won ze de ETU-race in Holten.

Talent van het jaar

Barbara de Koning, die namens Talent TeamNL naar de Youth Olympic Games ging en daar een zesde plaats veroverde, werd uitgeroepen tot talent van het jaar. Zij ontving hiervoor de Gijs Klerkx Award. 

Beste agegrouper

Tessa Kortekaas won de prijs voor beste agegrouper. Zij pakte afgelopen jaar de winst in de agegroup 30-34 bij het WK Ironman op Hawaii.

Tijdens het congres van de NTB werden ook de jaarkalenders 2019 gepresenteerd en was er aandacht voor de EK’s triathlon die volgend jaar in Weert en Almere gehouden worden.