Tijdens het jaarlijkse NTB-congres op Papendal is het schema van de Teamcompetities 2019 bekend gemaakt. Ronde 1, 2 en 3 van het seizoen worden in 2019 door de vijf divisies – Eredivisie tot en met 4eDivisie – gezamenlijk afgewerkt. De Superdagen maken deels plaats voor superweekenden om de grote hoeveelheid startseries, en daarmee het dagprogramma, wat compacter te maken.

De Teamcompetities 2019 starten op 18 en 19 mei in Almere DUIN. In Almere gaan de Eredivisie en de 1eDivisie op herhaling met het spectaculaire succesnummer: de Triple Mix (een format waarbij de drie onderdelen – zwemmen, fietsen en lopen – door elkaar worden gemixt). De 2eDivisie en lager strijden in de Flevopolder in een Team Time Trial (vanuit open water) om de eerste punten.

Tweede ronde in Weert

Na Almere DUIN strijken op 8 en 9 juni alle teams neer in Weert. Een week na het Europees Kampioenschap over de olympische afstand, krijgen de 2eDivisie en lager daar een nieuwe uitdaging voor de kiezen. Tijdens een stayer-OD is er een ‘noord versus zuid battle’, waarbij de teams uit de 2eDivisie Noord en de 2eDivisie Zuid in dezelfde startserie strijden om de punten voor hun eigen klassement. Voor de 1eDivisie staat er in Limburg een olympische afstand op het programma en voor de Eredivisie een Team-Relay. De Team-Relay wordt voor het eerst sinds de geschiedenis van de Teamcompetities voor de Eredivisie buiten Almere afgewerkt.

Eén dag: Rotterdam

Ronde drie is op 22 juni in Rotterdam. Alle divisies komen daar op één dag op één locatie in actie. De 2eDivisie en lager strijdt in een Team-Relay – nog maar zelden gedaan in deze lagere divisies – om de punten en ook hier zijn de noord- en zuidseries samengevoegd. De Eredivisie en 1eDivisie starten twee keer in Rotterdam: in de ochtend voor een individuele kwalificatie en in de middag voor een ploegentijdrit op basis van een jachtstart.

Ronde 4 en 5

In de vierde ronde waaieren alle divisies wat uiteen, met daarbij ook ruimte voor een nieuwkomer op de kalender: Triathlon Stein. De atleten van de Eredivisie komen op 24 augustus in actie in Veenendaal, waar naast de punten voor de Eredivisie ook de nationale titels op de olympische afstand op het spel staan. Ronde 5, de finales in de vijf competities, vindt plaats op vier locaties, met ook hier twee nieuwkomers: Keistad Triathlon Amersfoort en Triathlon Zaanstad. De finale van de Eredivisie vindt op 31 augustus (deze datum is nog onder voorbehoud) plaats in Nijmegen, waar ook het NK Sprint wordt gehouden.

261 teams

In totaal 261 teams (175 mannen- en 88 vrouwenteams) komen volgend jaar in actie in de vijf divisies. Zestien nieuwe mannenteams en evenzoveel vrouwenteams stromen dit jaar in en daarnaast behouden twintig mannenteams – die aan het eind van het seizoen door hun 16+ positie niet zeker waren van deelname – hun positie in de 4eDivisie. Aanvankelijk leek het erop dat deze mannenteams hun plek zouden verliezen aan nieuwe teams, maar mede dankzij afzeggingen hebben zij toch hun startpositie kunnen behouden.