In mei 2017 kreeg Joeri Borst (31) de diagnose Non-Hodgekin, lymfeklierkanker. “Dan zakt de grond echt onder je voeten weg. Een keiharde confrontatie met hoe snel je lichaam je in de steek kan laten.” Op 29 september van dit jaar sloot hij een ellendige periode af.

Samen met zijn vader, zwager en vrienden stond Joeri aan de start van de Strongerthanever Challenge. “Een ultiem doel om me naar mezelf toe te bewijzen”, vertelt hij. “Ik wilde een punt zetten achter dat wat ik heb meegemaakt. En mijn omgeving met mij.”

Toen Joeri met de eerste klachten bij de huisarts aanklopte, werd gedacht aan een longontsteking. Die ging echter niet over. Na zes weken onderzoek in het ziekenhuis was hij plots kankerpatiënt. Een zware periode volgde met zes chemokuren, een stamceltransplantatie, diagnoses die bijgesteld werden, angst en onzekerheid. Goed nieuws volgde in november 2017 toen bleek dat hij schoon was. Via het Cancer Care Center kon hij praten met lotgenoten, angsten delen en uiteindelijk samen aan de conditie werken. “Mijn doel in eerste instantie was weer te kunnen fietsen zonder buiten adem te raken. Tot dat de triathlon in beeld kwam…”

Vertraagde bloedcirculatie

Een racefiets had Joeri al, het zwemmen was de grootste uitdaging. “Ook op de dag van de wedstrijd”, vertelt hij. “De spanning was er met name vanwege de lage watertemperatuur. Door een verstopt bloedvat werkt mijn bloedcirculatie vertraagd. Zo’n temperatuurwisseling heeft daardoor nogal lichamelijke impact. Mijn vriendin, voormalig wedstrijdzwemster, heeft me tijdens het zwemmen begeleid. Toen ik dat onderdeel had gehad, wist ik dat ik het ging halen.” Samen met zijn vrienden die al eerder binnen waren, vader en zwager liep Joeri de laatste ronde richting de finish. “Die stond symbool voor een nieuwe start.”

Fysiek herstel

Hoe geweldig dat moment ook was, de hele aanloop was voor Joeri belangrijker dan de wedstrijd zelf. “Het is fijn om ergens naar toe te trainen. Het sporten zorgde voor positieve afleiding en fysiek herstel. Ik ben me echt sterker gaan voelen dan voordat ik ziek werd. Hier en daar speelt vermoeidheid een rol, maar ik kan weer normaal functioneren. Daarbij heeft de periode van ziekte en genezing mij ook veel gebracht. Je staat veel bewuster in het leven, maakt andere keuzes en geniet van kleine dingen.” Joeri heeft een van zijn drie bedrijven verkocht, is verhuisd en inmiddels ook verloofd met zijn vriendin Josine. “Deze periode heeft ons dichter bij elkaar gebracht.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #18
Beeld: Lennaert Ruinen