KAPALUA-MAUI (USA) – Een verrassing bij het XTERRA World Championship op Maui dit jaar. Darkhorse Rom Akerson wist de wedstrijd te winnen, voor kleppers als Josiah Middaugh, drievoudig winnaar Ruben Ruzafa en titelverdediger Bradley Weiss. Bij de vrouwen ging de titel naar Leslay Paterson.

Akerson trok de wedstrijd naar zich toe tijdens het slotonderdeel. Tijdens het zwemmen kwam de man uit Costa Rica als negende een kleine minuut na Sam Osborne uit het water, en op de mountainbike op het door vele regenval glad geworden percours leek Ruzafa de race naar zich toe te trekken. Zijn voorsprong op Akerson, die als tweede wisselde, was echter maar zo’n driekwart minuut, en de Spanjaard leek bij de wissel aangedaan door de inspanning, in tegenstelling tot Akerson. Die nam op het lopen vervolgens de leiding over. Weiss wist op het slotonderdel met de beste looptijd van de dag nog bijna twee minuten goed te maken op Akerson, maar kwam net niet dicht genoeg in de buurt om bedreigend te worden. Ruzafa zakte uiteindelijk terug naar plaats vier.

Bij de vrouwen wist – bij ontstentenis van titelverdedigster Flora Duffy – de favoriete haar status waar te maken. Tweevoudig winnares en drievoudig runner-up Paterson trok op de mountainbike de race naar zich toe, waarbij zij een achterstand van ruim drie minuten na het zwemmen schijnbaar eenvoudig omboog naar een voorsprong van acht (!) op Brigitta Poor. Op het lopen wist ze vervolgens nog een verder weg te lopen van de concurrentie om met een marge van bijna elf minuten te finishen.

UITSLAGEN 
CROSS TRIATHLON MAUI (USA)
(1,5Z - 32MTB - 10,5L)

MANNEN --------------------------------
1 Rom Akerson       CRC 2:52:42
2 Bradley Weiss      RSA 2:53:17
3 Sam Osborne       NZL 2:54:38
4 Ruben Ruzafa       ESP 2:55:35
5 Josiah Middaugh     USA 2:56:34

VROUWEN -------------------------------
1 Lesley Paterson     GBR 3:29:08
2 Michelle Flipo      MEX 3:39:56
3 Lizzie Orchard      NZL 3:40:54
4 Suzie Snyder       USA 3:44:29
5 Brigitta Poor      HUN 3:45:27