Een recordaantal van om en nabij de 2500 atleten staat vandaag aan de start van de veertigste Ironman Hawaii. Wat begon als een weddenschap, groeide uit tot het meest iconische duursportevenement ter wereld. Vlak voor de start van de jubileumeditie zetten we nog even wat Fun Facts op een rijtje.

 • De 2500 ingeschreven deelnemers komen uit in totaal 82 landen. De jongste deelnemer (Sydney Gardiner uit Groot-Brittannië) is 18, de oudste (Hiromu Inada uit Japan) is 85. De gemiddelde leeftijd is 43.
 • De Ironman Hawaii is nog steeds vooral een mannenaangelegenheid. 72 procent van de deelnemers is man, 28 procent is vrouw.
 • Europa is het continent waar de meeste deelnemers (46 procent) vandaan komen, gevolgd door Noord-Amerika (met 34 procent), Azië en Oceanië (8 procent) en Zuid-Amerika (7 procent).
 • De meeste deelnemers, 640 in totaal, hebben de Amerikaanse nationaliteit. De Duitsers volgen met 215 deelnemers op de tweede plaats en Australië met 208 op de derde plaats. Ook de Britten zijn met 120 atleten goed vertegenwoordigd.
 • In totaal hebben dertig Nederlanders zich dit jaar weten te kwalificeren. Dat zijn er zes minder dan in 2017. Negenentwintig van hen komen uit in de agegroup-categorieën, Geert Schipper – die een dag voor de wedstrijd opnieuw vader werd – doet mee in de rolstoelcategorie.
 • De meeste winnaars van de Ironman, zowel bij de mannen (20) als vrouwen (10), komen uit Amerika. Bij de mannen volgt Duitsland met acht overwinningen op de tweede plaats en Zwitserland met negen bij de vrouwen. Buurland België neemt met drie overwinningen bij de mannen de vierde plaats (achter Nieuw-Zeeland).
 • Paula Newby-Fraser is met acht overwinningen recordhouder op Hawaii. Bij de mannen wonnen Dave Scott en Mark Allen elk zes keer.
 • Nog nooit is er een Nederlander in geslaagd de Ironman Hawaii te winnen. Yvonne van Vlerken kwam in 2008 het dichtst bij toen ze achter Chrissie Wellington als tweede eindigde. Rob Barel viel twee keer net buiten het podium. Hij finishte zowel in 1984 als 1990 als vierde. Vorig jaar veroverde Barel de wereldtitel bij de 60-plussers.
 • De parcoursrecords in Kona zijn in handen Patrick Lange (8.01.40 in 2017) en Daniela Ryf (8.46.46 in 2016).
 • Yvonne van Vlerken realiseerde in 2013 de snelste Nederlandse tijd ooit bij de vrouwen (9.04). Ben van Zelst voert met 8.35 de ranglijst aan bij de mannen.
 • Gregor Stam, de eerste winnaar van de Holland Triathlon, behoorde in 1982 – samen met Joop van Zanten, Herman van Lienden, Jim Koster, Hans Dieben, Kees Vaneman, Gerrit Harthoorn, Michel Lukkien, Johan Steenkist en Jan van Vliet – tot de eerste lichting Nederlanders die meedeed op Hawaii. Stam eindigde zowel in 1982 als 1983 als dertiende.
 • Jaarlijks doen 96.000 atleten, uit in totaal negentig landen, mee aan Ironman-wedstrijden over de hele wereld.

Over de auteur

Marcia Jansen

Freelance journalist | Schrijfster van de ‘De Hartslag van een ander’ | Triatleet sinds 2000 | Ironwoman sinds 2014 | Woonachtig met man en twee dochters op Salt Spring Island aan de westkust van Canada.

Gerelateerde berichten