KONA (USA) – De jubileumeditie van de Ironman Hawaii werd uiteindelijk met records omrand. Daniela Ryf won voor de vierde keer, in een supersnelle tijd. Ryf zette met 8.2616 de vierde wereldtijd ooit neer. Bij de mannen herhaalde Lange zijn winst van vorig jaar, en schreef ook meteen geschiedenis door de eerste man te zijn die een sub-acht tijd op Hawaii noteerde: 7.52.39. Hij was echter niet de enige; ook onze zuiderbuur Bart Aernouts bleef nog onder de acht uur. De zo vaak gevreesde winden waren dit jaar een stuk zwakker, als gevolg waarvan zeer snelle tijden gerealiseerd werden. Bij de vrouwen bleven maar liefst negen atletes onder de negen uur.

Bij de mannen bleven tijdens het zwemmen de verschillen klein. Josh Amberger kwam uiteindelijk als eerste terug aan op Kailua Pier, kort gevolgd door een lint van mannen. In de eerste fase van het fietsen kwam een viertal aan kop, met naast Amberger Cameron Wurf, Andy Starykowicz en Anthony Costes die enkele minuten voor kreeg. Terwijl Costes terugviel, nestelde titelverdediger Patrick Lange zich comfortabel tussen de achtervolgers op vijf minuten van de kop, vertrouwend op zijn sterke loopvermogen.
Wurf wist uiteindelijk weg te breken om als eerste te wisselen, met Starykowicz op bijna vier minuten. Aernouts wisselde als vijfde, Lange als achtste op zeven minuten van Wurf. Daarmee ontvouwde zich voor de Duitser, als erkend hardloper, een ideaal scenario. Lange stoomde op naar voren om vervolgens de kop van Wurf over te nemen. David McNamee rukte vervolgens, net als vorig jaar, nog op naar de overgebleven podiumplaats.

Bij de vrouwen verbrak Lucy Charles het zwemrecord. Ze soleerde naar een marge van bijna drie minuten op Lauren Brandon, die op haar beurt weer een minuut had op een groepje. Titelverdedigster Daniela Ryf kwam meer dan negen minuten na de kop uit het water, en leek ook in de beginfase van het fietsen niet in haar ritme te komen als gevolg van kwallesteken tijdens het zwemmen. Later herpakte ze zichzelf en fietste ze gedecideerd door het veld naar voren. Intussen had Charles haar leidende positie op de rest van het veld fors uitgebouwd.
In de tweede helft van het fietsen kwam de Zwitserse stoomtrein pas echt op gang, en reed Ryf net als vorig jaar naar Charles toe. Met een kleine twee minuten voorsprong wisselde ze. Daarna liep ze nog tien minuten weg van Charles, die haar tweede plek van vorig jaar prolongeerde. Ryf zegevierde voor het vierde jaar op rij. Anne Haug debuteerde met een derde plek, na een uitstekende marathon. Het podium was daarmee exact hetzelfde als vorige maand tijdens het WK 70.3 in Zuid-Afrika. Ryf heeft nu acht van de laatste tien gehouden WK’s over de afstanden Ironman en 70.3 gewonnen.

De Nederlandse equipe bracht driemaal goud bijeen. Sione Jongstra prolongeerde haar titel in de age-group 40-44, en bij de vrouwen van 30-34 pakte Tessa Kortekaas het goud. Geert Schipper was daarnaast de snelste van de rolstoelatleten.

UITSLAGEN 
IRONMAN HAWAII (USA)

MANNEN --------------------------------
 1 Patrick Lange      GER 7:52:30
 2 Bart Aernouts      BEL 7:56:41
 3 David McNamee      GBR 8:01:09
 4 Tim O'Donnell      USA 8:03:17
 5 Braden Currie      NZL 8:04:41
 6 Matt Russell      USA 8:04:45
 7 Joe Skipper       GBR 8:05:54
 8 Andy Potts       USA 8:09:34
 9 Cameron Wurf      AUS 8:10:32
10 Michael Weiss      AUT 8:11:04

VROUWEN -------------------------------
 1 Daniela Ryf       SUI 8:26:16
 2 Lucy Charles      GBR 8:36:32
 3 Anne Haug        GER 8:41:57
 4 Sarah True       USA 8:43:32
 5 Mirinda Carfrae     AUS 8:50:44
 6 Sarah Crowley      AUS 8:52:29
 7 Kaisa Sali       FIN 8:54:26
 8 Angela Naeth      CAN 8:57:34
 9 Corinne Abraham     GBR 8:58:57
10 Lindsay Corbin     USA 9:01:55