Onder winderige omstandigheden werd zondag op Ameland gestreden om de titels Nederlands kampioen crosstriathlon. De wind bleek een wedstrijd bepalende factor te zijn. Tijdens het zwemmen in de haven van Nes stond een straffe zuidenwind die ervoor zorgde dat de deelnemers te maken hadden met ernstige golfslag en stroming. Bij het fietsen maakte het
technische parcours het zwaar. Uiteindelijk waren Joep Staps en Ingrid van Lubek de snelsten op het Waddeneiland en mochten zich daarmee tot Nederlands kampioen laten kronen. Door het getij werd de Tri-ambla deze keer op de zondag gehouden.

Bij het zwemmen kwamen Henk Jan Dolstra samen met Rob Barel als eerste uit het water. De latere winnaar Staps kwam als tiende door. Na het fietsen waren de posities duidelijk veranderd en kwam Christiaan Solleveld als eerste in de wisselzone gevolgd door Jeroen Tiebie. Joep was toen opgeklommen naar de zesde positie. Het laatste onderdeel, de 12 kilometer hardlopen, bleek uiteindelijk bepalend te zijn. Staps liet na de eerste ronde zien dat hij een fantastisch loper is en pakte uiteindelijk de titel. Solleveld volgde op een dikke minuut en werd tweede gevolgd op de derde plek
door Jeroen Tiebie.

Bij de vrouwen pakte Van Lubek na het zwemmen bij de haven van Nes direct de leiding, samen met de later uitgevallen Natascha van der Vis. De koppositie werd in de verdere verloop van de wedstrijd niet meer afgestaan en daarmee werd Van Lubek werd onbedreigd winnares van het goud. Sylvia Brouwer pakte de tweede plaats. De derde plaats was voor Audrey Breur.

UITSLAGEN 
NK CROSSTRIATHLON AMELAND
(1,5Z - 30MTB - 12L)

MANNEN --------------------------------
1 Joep Staps          2:39:37
2 Christiaan Solleveld     2:40:34
3 Jeroen Tiebie         2:40:49

VROUWEN -------------------------------
1 Ingrid van Lubek       3:21:11
2 Silvia Brouwer        3:25:38
3 Audrey Breur         3:33:10