Dirk Wijnalda en Miriam van Reijen vertegenwoordigen zondag Nederland op het Europees kampioenschap lange afstand in Spanje. Het kampioenschap vindt plaats tijdens de Challenge Madrid.

De Lozoya Vallei, op zo’n 75 kilometer van de Spaanse hoofdstad, is zondag het strijdtoneel voor het EK over de lange afstand, met de finish na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen in hartje Madrid. Bij de elite mannen is het overgrote deel van het deelnemersveld Spaans. Voor Dirk Wijnalda, de Nederlandse troef in het pro-veld, wordt het EK in Madrid alweer zijn derde hele triathlon deze zomer. Begin augustus veroverde hij de Nederlandse titel tijdens de Ironman Maastricht en twee weken geleden kwam hij nog aan de start van de Challenge Almere. Zijn prestatie zal dan ook vooral afhangen van de mate waarin hij hersteld is van zijn inspanningen in de Flevopolder.

Het deelnemersveld bij de vrouwen heeft een meer international karakter. Miriam van Reijen is in ieder geval gebrand op een goed resultaat. Eerder dit jaar maakte de voormalig hardloopster, met de zesde plaats in de zware triathlon in Embrun, een succesvol debuut op de lange afstand. Drie weken geleden moest ze echter vanwege problemen met haar hamstring noodgedwongen opgeven op het WK duathlon in Zofingen. Van Reijen hoopt dan ook in Madrid het triathlonseizoen op een mooie manier af te sluiten.