De ITU Multisport World Championships – zes wereldkampioenschappen verspreid over een week – komt in 2020 naar Almere. Na het nieuws dat Challenge Almere-Amsterdam in 2019 al het EK over de lange afstand mag organiseren, volgt nu dus het nieuws dat ook het WK multisport festival naar Almere komt. “Dit is een unieke kans om de lange traditie van triathlon in Almere voort te zetten”, aldus race director Richard Belderok daarover.

De 2020 ITU Multisport World Championships zullen op 4 september 2020 worden gestart met een openingsceremonie. Vervolgens volgen er, verspreid over de week, maar liefst zes wereldkampioenschappen. Hoogtepunt is daarbij het wereldkampioenschap over de klassieke afstand, maar verder worden onder andere de WK’s Duathlon over de sprint- en standaardafstand, het WK Crosstriathlon, het WK Aquathlon en het WK Aquabike georganiseerd. De week wordt op 13 september 2020 afgesloten met een sluitingsceremonie. “Hiermee krijgen we ook nog eens de mogelijkheid om ons veertigjarig jubileum van Challenge Almere-Amsterdam een extra boost te geven. De triathlon ligt natuurlijk verankerd in Almere en hoort bij de identiteit van de stad. Dat zal dankzij de 2020 ITU Multisport World Championships alleen maar meer dimensie krijgen.”

Aan het binnenhalen van de WK’s ging een lange, intensieve bidprocedure vooraf. De ITU kwam zelfs in Almere langs om te kijken of er mogelijkheden waren om de 2020 ITU Multisport World Championships te organiseren. Die bleken er dus te zijn: “De stad is bereid één van onze grootste evenementen te organiseren en mee te helpen aan de ontwikkeling waarbij we samenwerken met de nationale bond om onze sport naar een hoger niveau te tillen.”

Dit jaar vond het ITU Multisport WK plaats in het Deense Fyn. Volgend jaar vindt het plaats in het Spaanse Pontevedra.