Mario Mola heeft zondag in de zevende en voorlaatste race uit de World Triathlon Series zijn hegemonie nogmaals benadrukt door voor de vierde keer dit seizoen te winnen. De Spanjaard achterhaalde de Noor Kristian Blummenfelt net voor de slotkilometer. Marco van der Stel eindigde op plek 25 en Menno Koolhaas werd 38e.

Henri Schoeman opende zondag bij de mannen het bal met een fenomenaal snelle zwemstart. De Zuid-Afrikaan lag na een paar honderd meter los van het veld, leek te twijfelen of het wel klopte wat hij deed, zwom enkele slagen op zijn rug en liet zich terugzakken in de groep. Desondanks kwam Schoeman als eerste uit het water na de 1500 meter, met vlak erachter een grote groep waarin Marco van der Stel attent voorin zat. Ook Menno Koolhaas kende een goed zwemonderdeel en hij kon aansluiten in de grote groep die het fietsparkoers van negen ronden op ging. In tegenstelling tot de vrouwenwedstrijd, werd de mannenrace onder natte omstandigheden afgewerkt op het technische fietsrondje, waardoor voorzichtigheid geboden was. Koolhaas moest al snel lossen en streed vanaf dan een eenzame strijd tot aan de finish.

Foto: ITU/Wagner Araujo

Onder aanvoering van de Deen Andreas Schilling, de Noren Blummenfelt, Casper Stornes, Charles Paquet (CAN) en Schachar Sagiv (ISR) ontstond een kopgroep, die aanvankelijk weinig ruimte kreeg. Pas in de laatste kilometers liep de voorsprong op naar een minuut. Direct na de wissel trokken Mola, Jacob Birtwhistle (AUS) en Richard Murray (ZAF) naar voren, om de koplopers in te rekenen. Blummenfelt hield het langste stand en hij werd alleen nog door Mola ingelopen, waarop het zilver voor hem was. Birthwistle claimde het brons, voor Murray. Van der Stel handhaafde zich in de grote groep en pakte met plek 25 weer waardevolle punten voor de wereldranglijst.

In het klassement om de WK-titel leidt Mola met een voorsprong van 824 punten op Birthwistle, die daarmee nog kans maakt op de wereldtitel. De Fransman Vincent Luis, afwezig in Canada, staat derde, gevolgd door Murray. Van der Stel is op plek 39 de best geklasseerde Nederlander. Hij komt over drie weken opnieuw in actie tijdens de Grand Final in het Australische Gold Coast, waar extra punten te verdienen zijn. Daar wordt ook de wereldkampioen gekroond.

 

UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON MONTREAL (CAN) 
(standaard afstand) 

MANNEN ------------------------------- 
1 Mario Mola        ESP 1:47:46 
2 Kristian Blummenfelt   NOR 1:48:02 
3 Jacob Birtwhistle    AUS 1:48:28 
4 Richard Murray      ZAF 1:48:36 
5 Andreas Schilling    DEN 1:48:57