Jony Heerink en Jorik van Egdom hebben zaterdag in Veenendaal de Nederlandse titels op de olympische afstand veroverd. De wedstrijd op en rond sportpark De Groene Velden was tevens de voorlaatste wedstrijd in de Eredivisie. TC Twente zorgde voor een unieke dubbelslag door zowel bij de mannen als de vrouwen de winst voor zich op te eisen.

Na maandenlang warm zomerweer, vond de nationale titelstrijd in Veenendaal plaats onder frisse omstandigheden. Flinke wind en fikse hoosbuien maakten vooral het fietsonderdeel lastig en zwaar. De water- en luchttemperaturen waren echter warm genoeg zodat de deelnemers zonder wetsuit aan het 1500 meter lange zwemonderdeel begonnen. Sarissa de Vries, Marije Dankelman en Brenda Zwarthoed kwamen in de vrouwenwedstrijd als eersten uit het water, op een kleine minuut gevolgd door Deborah Wassink en Jony Heerink.

Wassink en Heerink slaagden tijdens het fietsen het gat naar de koploopsters vrij snel te dichten en samen met De Vries en Dankelman begonnen zij na veertig kilometer fietsen aan de afsluitende tien kilometer lopen. Een grote achtervolgende groep lag toen al te ver achter om zich nog te kunnen mengen in de strijd om de Nederlandse titels.

Heerink maakte tijdens het lopen geen geheim van haar ambities. De triatlete van Hellas liep vrijwel meteen weg bij haar concurrenten en soleerde zo naar haar eerste nationale titel. In de derde loopronde liet De Vries Dankelman en Wassink achter zich en eiste zo het zilver voor zich op. Dankelman pakte daarachter het brons én de Nederlandse titel bij de neosenioren, waarin ze teamgenote Deborah Wissink en Sophie van der Most van Ferro Mosae voorbleef.

Jorik van Egdom startte in zijn woonplaats als de belangrijkste kanshebber en maakte zijn favorietenrol helemaal waar. De triatleet uit Veenendaal keek na het zwemmen nog wel tegen een achterstand van 41 seconden op Renze Postma, Donald Hillebregt, Marco Akershoek en Jardy van den Heuvel aan, maar reed op de fiets vlot naar de koplopers toe.

Van Egdom voelde zich tijdens een wolkbreuk op het fietsparcours in Veenendaal als een vis in het water en alleen Akershoek en Van den Heuvel konden de titelverdediger volgen. Het drietal kwam met een flinke voorsprong op de concurrentie het stadion binnen en Van Egdom nam direct de leiding en prolongeerde zo in eigen huis zijn Nederlandse titel. Akershoek en Van den Heuvel konden daarachter hun posities vasthouden en legden beslag op respectievelijk het goud en het zilver. Het podium van de beloften werd gevormd door Van Egdom, Van den Heuvel en Niek Heldoorn, die overall als vierde eindigde.

Na drie overwinningen op rij, greep Ferro Mosae – dat het in Veenendaal zonder Rani Škrabanja moest stellen – dit keer naast de overwinning. Sarissa de Vries (2e), Sophie van der Most (5e) en Anna Witteveen (16e) legden dit keer beslag op de tweede plek. De vrouwen van TC Twente (met Marije Dankelman als derde, Deborah Wissink als vierde en de zevende plaats van Sophie Lingelbach) zorgden voor een verrassing door voor de eerste keer in de geschiedenis van de Eredivisie de eerste prijs mee naar huis te nemen. Kijani uit Beesd was met Anne Zijderveld (6e), Trudy Veenstra (10e) en Inge Heus (11e) goed voor de derde plaats in de daguitslag. Ook daarachter waren er verrassende uitslagen. Zo was er een vierde plek voor De Dolfijn – Amsterdam en een zevende plek voor AV Impala – Drachten. Voor beide teams hun beste prestatie dit seizoen.

In de tussenstand zijn er na Veenendaal diverse verschuivingen. Ferro Mosae blijft stevig aan de leiding, maar Hellas – dat de geblesseerde Rina Zijgers miste, zakt door een achtste plek in de daguitslag van de tweede naar de vierde plaats. Kijani schuift omhoog naar de tweede plek en het verrassende TC Twente naar plaats nummer drie.

De mannen van TC Twente maakten in Veenendaal het Twentse feestje compleet door onverwachts de dagzege voor zich op te eisen. Een unieke gebeurtenis want nog nooit eerder wist een vereniging zowel bij de mannen als de vrouwen tegelijk een wedstrijd te winnen. Stijn Jansen, Morten Schmidt, Jan-Roelf Heersema en Mark Oude Bennink zetten met elkaar de beste prestatie ooit voor TC Twente neer. Squadra – Eindhoven – de koploper in het tussenklassement – eindigde met Finn Timmerman (6e), Renze Postma (12e), Lucas van Deynze (13e) en Devi Wolthuizen (18e) als tweede in de daguitslag. Kijani – Beesd en Visma / TriCan – Nijmegen stonden voor het startschot in de tussenstand op gelijke hoogte en deelden ook in Veenendaal – met 40 punten – de derde plaats.

In het tussenklassement staat Squadra – die in Veenendaal afstand nam van Rogelli / Trimates – Utrecht – stevig bovenaan en zet zo een belangrijke stap op weg naar prolongatie van de landstitel. TC Twente neemt plek drie over van Kijani dat nog altijd nek aan nek gaat met Visma – TriCan op posities vier en vijf.

Het zevende seizoen van de Eredivisie nadert de ontknoping. Over twee weken is in Almere de finalewedstrijd. In het spectaculaire ‘team-relay’ format zullen de teams op 9 september met elkaar uit maken wie zich landskampioen van 2018 mag noemen.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON VEENENDAAL
(standaard afstand)

MANNEN --------------------------------
 1 Jorik van Egdom       1:45:32	 
 2 Marco Akershoek       1:46:54	 
 3 Jardy van den Heuvel     1:48:51	 
 4 Niek Heldoorn        1:49:04	 
 5 Thomas Cremers        1:49:28	 
 6 Donald Hillebregt      1:49:37	 
 7 Stefan van Thiel       1:49:40	 
 8 Daan Gehlen         1:49:48	 
 9 Finn Timmermans       1:50:09	 
10 Stijn Jansen         1:50:16

VROUWEN -------------------------------
 1 Jony Heerink         1:59:08	 
 2 Sarissa de Vries       2:00:24	 
 3 Marije Dankelman       2:00:31	 
 4 Deborah Wissink       2:00:39	 
 5 Sophie van der Most	    2:01:04	 
 6 Anne Zijderveld       2:03:44	 
 7 Maaike Telkamp        2:04:21	 
 8 Corine Neelen        2:05:10	 
 9 Trudy Veenstra        2:05:15	 
10 Inge Heus          2:05:31