ZOFINGEN (SUI) – Miriam van Reijen en Thomas Bruins vormen komende zondag de Nederlandse inbreng op het ITU WK duathlon lange afstand voor elite atleten in het Zwitserse Zofingen. Van Reijen werd vorig jaar tweede in de race die bekend staat als de zwaarste Powerman duathlon ter wereld.

Titelverdedigster Emma Pooley ontbreekt op de startlijst aanstaande zondag bij de dertigste editie van het evenement. De Britse, die het WK de afgelopen vier jaar won, is geblesseerd en zal slechts als toeschouwer aanwezig zijn heeft ze de organisatoren laten weten. Voor Miriam van Reijen opent dat mogelijk de weg naar een eerste wereldtitel. De in Amsterdam woonachtige duatlete won vorig jaar het zilver, na een spannende strijd met de Duitse Katrin Esefeld. Van Reijen werkte dit jaar hard aan haar fietsonderdeel en hoopt dat te kunnen vertalen in een sterke race over drie onderdelen. Eerder deze maand werd ze zesde bij haar debuut op de hele triathlon in de Franse Alpenstad Embrun. De Zwitserse bondscoach denkt over sterke troeven te beschikken die tegenstand kunnen bieden voor eigen publiek, met de nummer twee van het WK 2016 Nina Brenn, de huidige nummer twee van Europa Melanie Maurer, veterane Maja Jacober die in het verleden al driemaal derde werd in Zofingen en Nina Zoller die vorig jaar net buiten het podium viel.

Bij de mannen staan alle medaillewinnaars van de laatste vier edities zondag aan de start. Wereldkampioen Maxim Kuzmin (RUS) verdedigt zijn titel, terwijl de winnaars van 2016 (Seppe Odeyn, BEL), 2015 en 2014 (Gaël Le Bellec, FRA) ook van de partij zijn, evenals de Deen Søren Bystrup die de wereldranglijst momenteel aanvoert en al driemaal derde werd op het WK. Felix Köhler (GER) en Yannick Cadalen (FRA) zijn de overige recente medaillewinnaars. Thomas Bruins, momenteel de nummer twee op de wereldranglijst kende vorig jaar een tegenvallende race toen hij zestiende werd op het WK. In 2016 werd de in Australië wonende Nederlander zevende op het WK. Eerder dit jaar won Bruins het open Aziatisch kampioenschap Powerman duathlon in Putrajaya, Maleisië.

Het WK bestaat uit 10 kilometer hardlopen, 150 kilometer fietsen, gevolgd door 30 kilometer hardlopen. De start van het WK voor de vrouwen is zondag om 8.00 uur. Een uur later gaan de mannen van start. Behalve Bruins en Van Reijen komen er ook vier landgenoten in actie tijdens het WK voor agegroupers. Zij strijden in hun leeftijdsklasse om de wereldtitels en medailles.