Rachel Klamer is zaterdag in de voorlaatste World Triathlon Series-race in Montreal als zestiende geëindigd. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen zakte – met alleen de Grand Final in het Australische Gold Coast nog te gaan – in de tussenstand om het wereldkampioenschap van de derde naar de vijfde plaats.

De race in Montreal werd – met vier atletes in de top tien en Vicky Holland als winnares – gedomineerd door Groot-Brittannië. Holland kende een slechte start. Ze twijfelde na het startschot, bleef een paar seconden langer op het startponton staan en miste daardoor de aansluiting met de snelste zwemmers: Jessica Learmonth (GBR), Sophie Coldwell (GBR), Summer Cook (USA), Katie Zaferes (USA) en landgenote Maya Kingma. Kingma verloor echter in de laatste meters het contact met de andere zwemsters, kwam met een paar seconden achterstand uit het water en kon op de fiets niet meer aansluiten.

Eenmaal op het fietsparcours maakten zeventien achtervolgers, met onder anderen Holland, ex-olympisch kampioene Nicola Spirig en de Nederlandse atletes Kingma en Klamer, jacht op de vier koploopsters. Voor Kingma en Klamer lag het tempo op de fiets te hoog en waren er dan ook niet bij toen de groep met nog 24 kilometer te gaan aansloot bij de kopgroep, waaruit Cook inmiddels had moeten lossen.

Dertien atletes begonnen gezamenlijk aan de afsluitende tien kilometer hardlopen. Vicky Holland toonde zich de snelste, gevolgd door Zaferes die daarmee haar leidende positie in de tussenstand veilig stelde, en de Britse Georgia Taylor-Brown. Klamer was op de zestiende plaats de eerste Nederlandse in de daguitslag, maar zag in het tussenklassement Taylor-Brown en Jessica Learmonth (achtste in Montreal) voorbijkomen.

Coach Jordi Meulenberg ving Klamer op direct na de finish. “Ze is zwaar teleurgesteld”, liet hij na afloop weten. “We hebben nu nog geen verklaring voor het feit dat ze moest lossen uit de groep. Daar moeten we nog even rustig voor gaan zitten.”

Kirsten Nuyes finishte in Montreal als 22ste en Maya Kingma eindigde de race op de 26ste plek.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON MONTREAL (CAN)
(standaard afstand)

VROUWEN -------------------------------
1 Vicky Holland      GBR 1:59:29
2 Katie Zaferes      USA 1:59:51
3 Georgia Taylor-Brown   GBR 2:00:23
4 Joanna Brown       CAN 2:00:39
5 Nicola Spirig      SUI 2:00:52