GLASGOW (GBR) – De mannenrace bij het EK triathlon over de standaardafstand werd vanmiddag gewonnen door de Fransman Pierre le Corre. In de slotrun wist hij Marten van Riel en Alistair Brownlee te lossen, maar moest in de slotfase nog hard aan de bak om de aanstormende Fernando Alarza van het lijf te houden.

Richard Varga was – zoals gebruikelijk – de snelste zwemmer. In de tweede zwemronde wist een tiental atleten zich van het grote pak af te scheiden. Van Egdom wisselde op 1:45 van de leiders, en kwam daarmee in de vijfde en laatste achtervolgende groep terecht, samen met Donald Hillebregt.

Voorin wist een groep van negen atleten, met daarin naast de snelste zwemmers ook Van Riel, Brownlee en Le Corre gestaag steeds meer afstand van de rest te nemen. Achter hen voegden diverse achtervolgende groepe zich samen. De groep met Hillebregt en Van Egdom werd uiteindelijk het grote derde peloton op het geaccidenteerde parcours, waarbij Van Egdom regelmatig probeerde het tempo hoog te houden. In de laatste ronde vond er nog een valpartij plaats, gelukkig achter het Nederlandse duo.

Van de leidende groep van negen waren Le Corre, Van Riel en Brownlee meteen na de wissel los van de rest. Na de eerste ronde hadden ze ruim twintig seconden voor op de achtervolgers. Vanuit de eerste achtervolgnde fietsgroep was inmiddels Alarza hard komen opzetten. Aan het eind van ronde twee had hij een moeizaam lopende Brownlee te pakken, en in de slotronde wist hij ook nog Van Riel op te rollen. Le Corre bleef elf tellen buiten schot.

Van Egdom en Hillebregt wisselden op 2:45 van het leidende trio. Daarna maakte Van Egdom nog een stevige opmars door het veld, met een 21e plaats als resultaat. Hillebregt finishte uiteindelijk als veertigste.

EK TRIATHLON GLASGOW (GBR) 
(standaard afstand)

MANNEN -------------------------------
 1 Pierre le Corre    FRA 1.47.17
 2 Fernando Alarza    ESP 1.47.28
 3 Marten van Riel    BEL 1.47.40
 4 Alistair Brownlee   GBR 1.48.12
 5 Jelle Geens      BEL 1.48.47
 6 Tamas Toth      HUN 1.48.53
 7 Mark Devay      HUN 1.49.04
 8 Igor Polyanskiy    RUS 1.49.09
 9 Barclay Izzard    GBR 1.49.19
10 Jonas Schomburg    GER 1.49.26