GLASGOW (GBR) – Er stond vandaag geen maat op Nicola Spirig bij het Europees Kampioenschap op de standaardafstand. De Zwitserse, tweede in de Spelen van Rio, gaf in Strathclyde Country Park alle andere vrouwen een lesje in triathlon en pakte voor de zesde keer de Europese titel. De Nederlandse inbreng in de personen van Jony Heerink en Marije Dankelman was bescheiden in de achterhoede; ze eindigden als 30e en 32e.

Spirig was een klasse apart. Bij het zwemmen namen Jessica Learmonth en Cassandre Beaugrand de leiding, Spirig volgde op een kleine driekwart minuut. Eenmaal op de fiets stoomde ze gestaag op naar de twee koploopsters, die net als Spirig overigens ondertussen steeds meer afstand namen van de groepjes achtervolgsters. Heerink en Dankelman bevonden zich na het zwemmen in de derde achtervolgende groep en waren daarmee veroordeeld tot een gevecht in de achterhoede.
In de voorlaatste fietsronde rolde Spirig het totdantoe leidende tweetal op. De Britse kon maar net het tempo van Spirig volgen; Beaugrand moest direct afhaken en verloor in de laatste ronde nog bijna twee minuten. In de wissel nam de Zwitserse Olympisch kampioene van 2012 direct afstand van Learmonth om daarna langzaam maar gestaag steeds verder weg te lopen. Beaugrand – enkele weken geleden nog winnares van de WTS-race in Hamburg – wist lopend nog aardig terug te komen, maar had in de slotronde fietsen te veel tijd verloren om nog aanspraak te kunnen maken op het zilver.

Dankelman kwam tijdens het zwemmen in een grote groep terecht en bereikte daardoor als 25e – iets tegenvallend in de middenmoot – aan de wal. Vervolgens liep ook de wissel niet naar wens, waardoor ze met Heerink in de derde en laatste fietsgroep terecht kwam. Heerink fungeerde lang als motor van deze groep, waardoor aansluiting met de voorliggende groep nog een kwestie van tijd leek. Een valpartij van Heerink in de vierde fietsronde gooide echter roet in het eten. De groep viel stil, waardoor Heerink nog wel terug kon komen, maar daarna met het oog op de teamrelay van komende zaterdag besloot niet meer alles te geven in de laatste fietsronde en op het lopen.

EK TRIATHLON GLASGOW (GBR) 
(standaard afstand)

VROUWEN ------------------------------
 1 Nicola Spirig     SUI 1.59.13
 2 Jessica Learmonth   GBR 1.59.46
 3 Cassandre Beaugrand  FRA 2.00.57
 4 Laura Lindemann    GER 2.01.42
 5 Claire Michel     BEL 2.02.06
 6 Vendula Frintova    CZE 2.02.06
 7 Julia Hauser      AUT 2.02.37
 8 Kaidi Kivioja     EST 2.02.38
 9 Petra Kurikova     CZE 2.02.41
10 Melanie Santos     POR 2.03.18