Yvonne van Vlerken en Dirk Wijnalda zijn zondag de grote favorieten voor de Nederlandse titel lange afstand triathlon tijdens de Ironman Maastricht. De Maasstad is dit weekend voor de vierde keer het decor voor de Ironman. Het is echter de eerste keer dat er de Nederlandse titels op de lange afstand op het spel staan. De afgelopen zeven jaar werd tijdens de Challenge in Almere gestreden om het rood-wit-blauw.

In de vrouwenwedstrijd zijn zondag alle ogen gericht op Yvonne van Vlerken. De in Oostenrijk woonachtige Nederlandse trad twee weken geleden in het huwelijk trad met profatleet Per Bittner (die de achternaam van zijn vrouw heeft aangenomen), maar heeft geen tijd voor een huwelijksreis. In Maastricht is ze de grote favoriete voor de overwinning én de Nederlandse titel. Van Vlerken kan voor de strijd om de nationale titel de meeste concurrentie verwachten van Pleuni Hooijman, Els Visser en Anne Zijderveld.
Van Vlerken schreef in 2015 de eerste Ironman in Maastricht op haar naam en is drie jaar later weer gebrand op de overwinning. De belangrijkste concurrentie lijkt te komen van de Belgische Tine Deckers, Camilla Lindholm uit Zweden, de Canadese Angela Neath en Haley Chura uit de Verenigde Staten.
“Ik wil dolgraag winnen”, vertelt van Vlerken aan de vooravond van de enige Ironman triathlon in Nederland. Ook hoopt ze haar parcoursrecord uit 2015 terug te pakken, dat werd een jaar later door de Amerikaanse Mary Beth Ellis aangescherpt tot 9.24.42. “Als het me lukt om het record te verbreken zou dat een heel mooie bonus zijn.”

Omdat Ironman in het voorjaar besloot om de mannenrace in 2018 ‘age-groups only’ te maken, komen er dit jaar geen mannelijke professionals aan de start. En dat heeft duidelijk gevolgen voor het deelnemersveld van het Nederlands kampioenschap. Al zorgde de NTB in samenspraak met Ironman nog wel voor een dispensatieregeling voor Nederlandse profs die mee willen doen aan het NK.
“Het NK was al toegewezen aan Maastricht toen Ironman bekend maakte dat er dit jaar geen profs aan de start zouden komen”, vertelt Rik van Trigt, bondscoach lange afstand bij de NTB. “Eerst hebben we geprobeerd om dat besluit terug te draaien en toen dat niet lukte, hebben we er van alles aan gedaan om het voor profs toch mogelijk te maken om mee te doen aan het NK. Zo is er een dispensatieregeling, is er prijzengeld ter compensatie en omdat Maastricht een zogenaamde ‘rolling start’ heeft – waardoor niet iedereen tegelijk aan de wedstrijd begint, maar waar later aan de hand van de timing chips een klassement wordt opgemaakt – mogen de profs vooraan starten.”

Ondanks alle inspanningen, komt er toch slechts één Nederlandse profatleet aan het vertrek in Maastricht: Dirk Wijnalda. Wijnalda is echter niet de eerste de beste. De triatleet uit Bunnik is sinds 2008 een vaste waarde op het podium op NK’s en veroverde in totaal vijf keer de Nederlandse titel op de lange afstand. De tegenstand van Wijnalda komt zondag uit de age-group categorieën.
Van Trigt: “We hadden op meer profs gehoopt, maar aan de andere kant begrijp ik de atleten ook. Zoveel hele triathlons kun je niet doen in een jaar en als je dan ook buiten mededinging moet meedoen – en dus geen kwalificatiepunten voor de Ironman Hawaii kunt verdienen – is het misschien minder aantrekkelijk om aan de start te komen. Maar jammer is het natuurlijk wel.”

De vrouwelijke profatleten beginnen zondag om 7.00 (gevolgd door de overige atleten om 7.15 uur) hun wedstrijd aan de Griend. Het fietsparcours voert de deelnemers over Limburgse heuvels als de Bemelerberg en de Hallembaye en het loopparcours bestaat uit vier omlopen van 10,5 km door de cultuurhistorische binnenstad. De finish is op de Markt.