GLASGOW (GBR) – De Nederlandse equipe kon vandaag geen potten breken bij de teamrelay. De ploeg met Quinty Schoens, Marco Akershoek, Jony Heerink en Jorik van Egdom verloor al vroeg in de wedstrijd de aansluiting en eindigde daardoor op de vijftiende plaats van de zeventien deelnemende landenteams. De winst ging naar Frankrijk, die in de laatste relay rivaal Zwitserland wist te lossen. De Belgen pakten de overgebleven podiumplaats.

Schoens opende de wedstrijd voor Nederland. Alhoewel de verschillen klein waren, begon de Oranje ploeg meteen in laatste positie na het zwemmen. Schoens wist uiteindelijk nog als vijftiende het stokje aan Akershoek over te geven. Aan de leiding gingen de ploegen van Frankrijk, Portugal en België, die tijdens het fietsen gezelschap kregen van Spanje, Hongarije en Zwitserland. Aangevoerd door Fernando Alarza doken de Spanjaarden als eerste voor de derde relay het water in. Nederland sloot de rijen, kort achter Ierland.

Na het fietsen in de derde relay had de kopgroep van zes een gat van driekwart minuut op de achtervolgers. Tijdens het fietsen viel Nicola Spirig aan, om met zo’n vijftien tellen voor op Cassandre Beaugrand aan het lopen te beginnen. Daarachter wisselden Hongarije en België.
Terwijl Spirig het stokje overgaf aan haar vierde teamlid, kwam Heerink samen met de Ierse Wylie in de wissel naar het lopen, waarin zij de Nederlandse ploeg definitief van Ierland wist los te lopen.

De laatste relay was voor Jorik van Egdom, die de vervolgens in zijn beurt ook nog het Slowaakse team wist in te rekenen. Met het oog op de race in Lausanne volgend weekend gaf Van Egdom echter geen volle bak meer. Voorin lieten de Franse en Zwitserse teams elkaar niet los, evenals de Belgen en de Hongaren. Pas tijdens de vierde run werden de medailles definitief verdeeld. Dorian Coninx wist zich te verlossen van de Zwitserse slotloper, daarachter wist ook Marten van Riel voor het Belgische team het brons zeker te stellen.

Het enige succes op de zaterdag van het EK kwam nu bij de age-groupers vandaan. Niels Grote Beverborg won in zijn age-group (25-29) goud.