Glasgow is nog tot en met 12 augustus het middelpunt voor de Europese titelstrijd in zes verschillende takken van sport. Van 9 tot en met 11 augustus wordt in Strathclyde Country Park gestreden om de Europese triathlontitels over de olympische afstand.

Nederland heeft op donderdag met Jony Heerink en Marije Dankelman twee ijzers in het vuur in de vrouwenwedstrijd. Jorik van Egdom en Donald Hillebregt vertegenwoordigen ons land een dag later in de mannenrace. Quinty Schoens en Marco Akershoek komen op zaterdag 11 augustus samen met Heerink en Van Egdom in actie in de mixed teamrelay.

Het EK in Glasgow valt wat ongelukkig tussen twee World Triathlon Series-races in Canada in en daardoor ontbreekt een aantal grote namen in de Schotse havenstad. Zo ook Rachel Klamer die momenteel in het Amerikaanse Flagstaff is voor een hoogtestage.

Jorik van Egdom is de hoogst gekwalificeerde Nederlander in Glasgow. De wereldkampioen bij de neosenioren van 2016 maakte half juli deel uit van het team dat vijfde werd op het WK Teamrelay in Hamburg. “Als het wedstrijdverloop een beetje gunstig uitpakt, dan is een plaats bij de eerste tien voor Jorik heel goed mogelijk en Donald moet bij de eerste twintig kunnen eindigen”, aldus technisch directeur Adrie Berk.

De favorieten in de mannenrace – waarin 60 atleten aan de start komen – zijn tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee uit Groot-Brittannië (net hersteld van een blessure) en de Spanjaard Fernando Alarza, de huidige nummer vijf op de wereldranglijst.

Bij de vrouwen – 45 in totaal – verdedigt Jessica Learmonth haar titel. De Britse kan vooral tegenstand verwachten van de Zwitserse Nicola Spirig, die in Glasgow een zesde Europese titel aan haar palmares wil toevoegen, en Cassandre Beaugrand uit Frankrijk die onlangs de World Triathlon Series-race in Hamburg op haar naam schreef. Voor Jony Heerink en Marije Dankelman is een top twintig-notering het doel.

De mixed teamrelay staat op zaterdag 11 augustus op het programma. Het Nederlandse team telt met Heerink, Dankelman en Akershoek drie nieuwelingen. Berk: “We hopen op een plaats in de top tien. Jorik is de enige atleet die deel uitmaakte van het team in de World Mixed Relay Series, dus met drie nieuwe atleten zou een plaats bij de eerste tien heel mooi zijn.”

Het is de eerste keer dat verschillende sportbonden hun EK’s hebben gebundeld. Naast triathlon werd en wordt in Glasgow in nog vijf andere sporten – zwemmen, turnen, golf, gymnastiek en roeien – gestreden om de Europese titels. Het is de bedoeling dat het evenement iedere vier jaar terugkeert.