Vorig jaar september was Rotterdam het decor van de ITU Grand Final en het WK triathlon voor paratriatleten, neosenioren, junioren en agegroup-atleten. Het was voor de eerste keer dat de beste triatleten ter wereld in Nederland streden om de wereldtitels op de sprint- en olympische afstand. Het WK trok ruim 13.500 bezoekers en 4600 deelnemers naar de haven en langs het parcours in de binnenstad. Opvallend is dat 80% van de aanwezigen uit het buitenland afkomstig was. De totale extra bestedingen van de deelnemers en de bezoekers aan het WK Triathlon bedroegen ruim vier miljoen euro. Samen met de organisatorische bestedingenwas de economische impact van het WK voor Rotterdam ruim zes miljoen euro.

Andere uitkomsten van het onderzoek naar de economische impact van het WK Triathlon zijn:
– Circa 14.200 hotelovernachtingen, waarvan gemiddeld 3,9 nachten per persoon
– Gemiddelde uitgaven Nederlanders: 22,20 euro per persoon
– Gemiddelde uitgaven Buitenlanders: 67,24 euro per persoon
– Gemiddelde uitgaven deelnemers: 150 euro per persoon
– Tevredenheidscijfer bezoekers 7,6
– Met 47% hbo- en 18% master- opleidingen zijn bezoekers hoog opgeleid
– Alle hotels in Rotterdam waren gedurende het WK vrijwel geheel volgeboekt.

één antwoord

  1. Agaath Millenius

    Dubbel jammer dus dat NTB, TIG en Rotterdam als organisatoren niet in staat bleken echt een mooie, toekomstbestendige triathlon neer te zetten in een stad die deze mogelijkheden toch echt wel in zich heeft. Als een volwassen stadsparkoers was afgedwongen dan hadden jaarlijks, ook vanuit het buitenland, graag hordes triatleten die uitdaging willen aangaan. En had Rotterdam kunnen blijven cashen (mits men zich in dit onderzoek niet al te rijk rekent natuurlijk).