Het centrum van Almere vormt in 2019 weer het decor voor het Europees Kampioenschap over de lange afstand. Dat kondigden de European Triathlon Union en Challenge Family vandaag gezamenlijk aan. ,,Het is een mooie eer om dit kampioenschap opnieuw te mogen organiseren. En een mooie bevestiging van het feit dat onze wedstrijd internationaal wordt gewaardeerd”, aldus race director Richard Belderok. ,,We gaan er alles aan doen om er, zoals altijd, een geweldige race van te maken.”

Almere heeft een rijke historie als het gaat om het organiseren van kampioenschappen. Onder andere in 1985, 1991, 1999, 2006, 2014 en 2017 werd er in Almere om de Europese titels over de lange afstand gestreden. ,,Het is altijd weer geweldig om terug te gaan naar deze stad. Alsof je een oude vriend terugziet”, legt ETU President Renato Bertrandi uit. ,,De ETU heeft in het verleden vaak met dit evenement samengewerkt. Het is de oudste triathlon van Europa en verdient een speciaal plekje in de geschiedenis van onze sport.”

Challenge Family CEO Zibi Szlufcik vindt Challenge Almere-Amsterdam een uitstekende keuze als host voor het EK. ,,Dit is tenslotte één van onze meest iconische wedstrijden ter wereld. De wedstrijdorganisatie zit uitstekend in elkaar, de wedstrijdleiding werkt perfect. Hier, in Almere, staat de atleet altijd centraal. Dat het EK nu in Almere wordt georganiseerd, versterkt onze samenwerking en goede werkrelatie met de ETU. Daarnaast wil ik graag de stad Almere, de Nederlandse Triathlon Bond, sponsoren van het evenement, partners, media, natuurlijk de vrijwilligers en zeker ook de atleten bedanken.”

De Nederlandse Triathlon Bond ziet Almere ook als de juiste locatie voor het EK. ,,We zijn blij met de komst van het Europees Kampioenschap naar Almere. Deze wedstrijd heeft de afgelopen jaren meerdere keren bewezen dergelijke internationale events op hoogwaardig niveau te kunnen organiseren. Dit wordt opnieuw een mooie, internationale strijd op de klassieke afstand in Nederland”, aldus directeur Rembert Groenman.