FYN (DEN) – Bij het ITU Multisports Festival dat deze week in het Deense Fyn plaatsvindt, waren gisteren Shirin van Anrooij, Joey van ’t Verlaat, Sophie van der Most en Wesley Mols de Nederlandse sterren op het WK Duathlon. Bij de junioren pakten Van Anrooij en Van ’t Verlaat de zilveren respectievelijk de bronzen plak, en bij de neosenioren was Van der Most goed voor zilver en Mols voor brons. Thomas Cremers viel bij de neosenioren net buiten het podium.
Ook bij de age-groupers werd er eremetaal vergaard. Bij de vrouwen 50-54 werd Anja Heijnen tweede. En bij de vrouwen 60-64 pakte Elly Visser het brons.

Bij de elite ging de winst naar het gastland. Andreas Schilling pakte voor een uitzinnig thuispubliek goud in de eindsprint, en bij de vrouwen ging de zege naar de Italiaanse Sandrine Illes. Lesley Smit en Jony Heerink klasseerden zich als achtste en negende.

In de openingsrun wist een groep van acht atleten zo’n twintig seconden te pakken op de achtervolgers. Deze groep bleef vooruit, alhoewel de een na de ander eraf waaide. Schilling bevocht samen met Yohann Le Berre en Mark Buckingham steeds meer voorsprong, en uiteindelijk konden ze met meer dan een minuut marge wisselen. Schilling was als eerste weg, maar had in de slotrun de hele tijd fors tegenspel van Le Berre. In het eerste deel nam de Fransman de leiding over, maar Schilling hield het hoofd koel en wist met nog twee kilometer te gaan weer langszij te komen, om in de slotfase Le Berre achter zich te houden.
Ook bij de vrouwen was de latere winnares al vanaf de start goed voorin te vinden. Een viertal van Georgina Schwiening, Felicity Sheedy-Ryan, Ai Ueda en Illes begonnen met twintig tellen voor aan het fietsen, maar kregen al snel voormalig wereldkampioene Sandra Levenez bij zich. Dit vijftal wist vooruit te blijven en wisselde met een voorsprong van een minuut. Illes wisselde beheersd en pakte halverwege de leiding.

Bij de junioren was de titel voor Matthew Willis. De Brit, vorige week ook al goed voor de winst op de juniorenrace in Holten, was op de slotrun onnavolgbaar. Joey van ’t Verlaat wist er een knappe derde plaats uit te slepen. Bij de vrouwen was het goud nipt voor Constanza Arpinelli, die Van Anrooij maar net van het lijf wist te houden. Marije Hijman werd op ruime afstand van het podium vijfde.

UITSLAGEN 
WK DUATHLON FYN (DEN)
(10L - 40F - 5L )

MANNEN --------------------------------
1 Andreas Schilling    DEN 1:35:56
2 Yohann Le Berre     FRA 1:35:57
3 Mark Buckingham     GBR 1:36:47
4 Laszlo Tarnai      HUN 1:37:48
5 Dely Arnaud       BEL 1:37:59

VROUWEN -------------------------------
1 Sandrine Illes      AUT 1:49:29
2 Ai Ueda         JAP 1:49:38
3 Georgina Schwiening   GBR 1:49:47
4 Felicity Sheedy-Ryan   AUS 1:50:20
5 Sandra Levenez      FRA 1:50:42