ROTH (GER) – Snelle tijden weer in Roth. Bij de mannen dook de top-zes onder de acht-uursgrens, met Sebastian Kienle als snelste. Hij kwam niet in de buurt van Jan Frodeno’s supertijd van twee jaar geleden, maar een 7:45:23 is nog steeds een imposante eindtijd en de derde tijd ooit in Roth genoteerd. Evert Scheltinga verbeterde zijn beste prestatie op een hele triathlon naar 8.04.28 en werd zevende. Bij de vrouwen doken er vijf – onder wie Yvonne van Vlerken – onder de negen uur. Inmiddels alweer nummer vijftien voor Van Vlerken.

Daniela Sämmler pakte de leiding in de wedstrijd pas in de slotfase van de marathon, met nog zo’n 7 kilometer te lopen. Tot die tijd ging pre-race favoriete Lucy Charles al vanaf de start aan de leiding. De Britse was zelfs bij het zwemmen sneller dan alle mannen. Maar nadat Sämmler de leiding had overgenomen, was de spanning nog niet weg. De Duitse kreeg te kampen met krampaanvallen, waardoor Charles nog gevaarlijk dichtbij kwam. Met een minimale marge van 9 (!) seconden wist de Duitse de winst veilig te stellen.

Minder snelle tijden dit jaar in de jubileumeditie van Ironman Klagenfurt, met op de hoogste trede van het podium thuisfavoriet Michael Weiss en Mareen Hufe. Bas Diederen werd dertiende. In de Ironman 70.3 van Lahti in Finland werden Martijn Dekker en Stefan Overmars respectievelijk vijfde en zesde in de door de Zuid-Afrikaan Matt Trautman gewonnen race.

UITSLAGEN 
TRIATLHON ROTH (GER)
(Ironman afstand)

MANNEN --------------------------------
1 Sebastian Kienle     GER 7:46:23
2 Andreas Dreitz      GER 7:53:06
3 Jesse Thomas       USA 7:54:38
4 Joe Skipper       GBR 7:56:57 
5 Cameron Wurf       AUS 7:58:17

VROUWEN -------------------------------
1 Daniela Sämmler     GER 8:43:42
2 Lucy Charles       GBR 8:43:51
3 Kaisa Sali        FIN 8:46:49
4 Laura Siddall      GBR 8:48:42 
5 Yvonne Van Vlerken      8:54:40