HAMBURG (GER) – Nederland heeft op het WK voor teams opnieuw laten zien dat het bij de wereldtop hoort, na de bronzen medaille van vorig jaar. Net als vorige maand bij de World Triathlon Series in Nottingham werd de ploeg van coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg vijfde. Een dag eerder wist Rachel Klamer, ondanks een val met de fiets, de twaalfde plek te behalen in de WTS-wedstrijd, waarmee ze naar de tweede plek in de WK-ranking steeg.

Een knappe race werd door het Nederlands team bekroond met de vijfde plek zondagmiddag in de Noord-Duitse havenstad. Frankrijk won de wereldtitel, voor Australië en de Verenigde Staten. Vooraf waren er wat twijfels in de Nederlandse ploeg, nadat Rachel Klamer zaterdagmiddag in de WTS-wedstrijd hard gevallen was met de fiets. Klamer gaf echter aan dat ze bereid was om te starten en het team besloot daarop geen reserve in te vliegen. Voor Maya Kingma was het bovendien de eerste keer dat ze een WTS-wedstrijd in hetzelfde weekend combineerde met de teamrelay, maar ook dat pakte prima uit. Klamer zwom zeer sterk, kwam in pole position uit het water en handhaafde zich goed op de fiets. Met lopen moest ze, zoals ingecalculeerd, wat terrein prijsgeven. Met hele degelijke optredens wisten Marco van der Stel en Maya Kingma Nederland goed in de race te houden. Jorik van Egdom moest na zijn fietsonderdeel de strijd om plek vijf tot en met acht voeren en won die glansrijk.