FYN (DEN) – Na de duatleten afgelopen vrijdag was het vandaag D-day voor de crosstriatleten bij het Multisport WK in het Deense Fyn. Drievoudig voormalig wereldkampioen Ruben Ruzafa heroverde er zijn titel, net als Lesley Paterson bij de vrouwen. Ruzafa heeft tot op heden bij alle WK’s op de eerste twee na op het podium gestaan, viermaal goud en tweemaal zilver, en is daarmee de absolute crosstriatleet van de laatste jaren en een waardig opvolger van ‘Caveman’ Conrad Stoltz.
De enige Nederlandse deelnemer bij de elite, Maud Golsteyn, ging niet van start. Ze werd kort voor de wedstrijd ziek.

Bij het zwemmen in de haven van Svendborg gingen Sam Osborne en Brice Daubord aan de leiding. Eenmaal op het gevarieerde mountainbikeparcours kwam Ruzafa samen met Bradley Weiss bij het leidende tweetal, om in de slotfase van de andere drie weg te springen. Met twee minuten marge kon hij aan het lopen beginnen. Anders dan vorig jaar hoefde hij niet meer over zijn schouder te kijken en kon hij onbedreigd finishen. Osborne werd uiteindelijk nog tweede, Daubord pakte het brons.

In de vrouwenwedstrijd kwam Paterson driekwart minuut achter de leidsters uit het water, maar stormde op de mountainbike naar voren, om vervolgens iederen vet naar huis te lopen. Zes jaar na haar eerste wereldtitel pakte ze nu ook weer het goud.

De juniorenwedstrijd werd gewonnen door de Canadees Tate Haugan. Victor Goené pakte namens Nederland een bronzen plak, op zeventig tellen van de winnaar. Ook Olaf Jan Bosscher pakte nog net een top-tien plaats. Shirin van Anrooij wist, net als vrijdag op de duathlon, een zilveren plak te veroveren.

Bij de age-groups was de partner van Golsteyn, Lars van der Eerdenb, goed voor brons bij de mannen 40-44.

UITSLAGEN 
WK CROSS TRIATHLON FYN (DEN)
(1Z - 27MTB - 10L)

MANNEN --------------------------------
1 Ruben Ruzafa       ESP 2:06:04
2 Sam Osborne       NZL 2:07:51
3 Brice Daubord      FRA 2:08:39
4 Bradley Weiss      RSA 2:08:42
5 Arthur Forissier     FRA 2:09:26

VROUWEN -------------------------------
1 Lesley Paterson     GBR 2:27:10
2 Nicole Walters      GBR 2:29:41
3 Eleonora Peroncini    ITA 2:29:57
4 Morgane Riou       FRA 2:31:13
5 Samantha Kingsford    NZL 2:31:24