HAMBURG (GER) – De beste triatleten ter wereld strijken zaterdag en zondag in Hamburg neer voor alweer de zesde wedstrijd die meetelt voor de ITU World Championships Series en het wereldkampioenschap mixed-teamrelay.

Een jaar geleden eindigde Nederland – destijds met Rachel Klamer, Maaike Caelers, Marco van der Stel en Jorik van Egdom – verrassend als derde in het wereldkampioenschap op de discipline mixed-teamrelay. Australië pakte toen het goud, voor de Verenigde Staten.

De gemengde teamestafette – waarin de vier teamleden omstebeurt een supersprint afleggen – maakt in 2020 in Tokio voor het eerst deel uit van het olympische programma. Nederland is een early-ad0pter als het gaat om de teamrelay. “We wisten dat de kans groot was dat de teamestafette olympisch zou worden, dus zijn we er meteen serieus aandacht aan gaan besteden”, vertelt technisch directeur Adrie Berk. “We hebben de afgelopen jaren steeds meegedaan aan EK’s en WK’s en dat heeft z’n vruchten inmiddels afgeworpen. Niet alleen in de vorm van een bronzen medaille. We hebben ook belangrijke punten verzameld en mogen aan alle teamrelays meedoen, terwijl landen die later zijn ingesprongen moeite hebben om er tussen te komen”, aldus technisch directeur Adrie Berk.

Het Nederlandse team heeft een kleine wijziging ondergaan ten opzichte van vorig jaar. Maaike Caelers is vervangen door Maya Kingma. Het is moeilijk in te schatten wat de verwachtingen zijn, al is de doelstelling volgens hoofdcoach Louis Delahaije een plaats in de top-acht. Berk: “Het is een snel en spectaculair onderdeel en niet alleen de individuele kwaliteiten spelen een rol, maar ook de opstelling van het team. Als je in de teamestafette gelost bent, is het heel moeilijk om terug te komen. Geluk speelt ook een rol. Het was een jaar geleden een paar keer een dubbeltje op z’n kant, dat voor ons telkens de goede kant op viel.”

Een dag eerder staat in Hamburg de individuele wedstrijd op het programma. Namens Nederland komen Maya Kingma, Rachel Klamer – twee weken geleden winnares van haar thuiswedstrijd in Holten – en Marco van der Stel in actie. Klamer schreef dit seizoen de openingswedstrijd in Abu Dhabi op haar naam en eindigde in Leeds als vierde. In het tussenklassement neemt zij de derde plaats in, achter Katie Zaferes uit de VS en de Britse Vicky Holland. Bij de mannen gaat Mario Mola aan de leiding, gevolgd door de Fransen Vincent Luis en Pierre Le Corre. Van der Stel neemt de 39e plaats in de tussenstand in.

De elitewedstrijd voor mannen start zaterdag in Hamburg om 16.40 uur en de vrouwen horen om 18.40 uur het startschot. De mixed-teamrelay start een dag later om 14.30 uur.

Over de auteur

Marcia Jansen

Freelance journalist | Schrijfster van de ‘De Hartslag van een ander’ | Triatleet sinds 2000 | Ironwoman sinds 2014 | Woonachtig met man en twee dochters op Salt Spring Island aan de westkust van Canada.

Gerelateerde berichten