TARTU (EST) – Geert Schipper en Maurits Morsink hebben vandaag op het EK paratriathlon in Tartu de Europese titel veroverd. Margret IJdema maakte met een zilveren medaille het Nederlandse feestje compleet.

Schipper was in het verleden niet altijd even succesvol op EK’s en was dan ook gebrand op de overwinning in de PTWC-klasse voor rolstoelatleten. De paratriatleten troffen in Estland een technisch fietsparcours met wat klimmetjes, een venijnige afdaling, slecht wegdek en verkeersdrempels. Na een gedegen zwemonderdeel reed Schipper dan ook behoudend in zijn handbike. Hij begon met een kleine voorsprong op de Italiaan Giovanni Achenza aan het afsluitende wheelonderdeel en stond die niet meer af. “Het fietsparcours was echt lastig en twee deelnemers liepen tijdens het fietsen wat averij op, dus ik ben blij dat ik ongeschonden uit de strijd ben gekomen”, aldus Schipper die zich nu richt op het WK handbiken dat op 2 augustus plaatsvindt in Italië.

De tweede gouden medaille in Tartu was voor Maurits Morsink die daarmee zijn eerste Europese titel bijschreef op zijn palmares. De triatleet uit Rotterdam, die uitkomt in de PTS2-klasse, verloor niet te veel tijdens het zwemmen en was vervolgens oppermachtig tijdens het fietsen en het lopen. Morsink stijgt door dit resultaat weer op de wereldranglijst, een positie die belangrijk is in het traject richting de Paralympische Spelen in Tokio.

Margret IJdema veroverde in Estland in de PTWC-klasse bij de vrouwen haar eerste Europese medaille. De Nederlandse, die vanwege het slechte wegdek in Tartu enorm afzag in haar rolstoel, had iets minder dan vijf minuten achterstand op de winnares, Eva Maria Moral Pedrero uit Spanje. De overige Nederlandse deelnemers in Tartu vielen buiten de medailles. Daniël Knegt en zijn guide Koen de Leeuw eindigden in de PTVI-klasse voor visueel beperkte atleten als zevende. Matthijs Schakel (PTS4) finishte in zijn eerste Europese titelstrijd als elfde.