HOLTEN – Rachel Klamer maakte vandaag in Holten haar favorietenrol meer dan waar. De triatlete uit Beuningen stond in haar thuiswedstrijd te boek als dé topfavoriet en vervulde die rol met verve. Met ruime voorsprong kwam Klamer over de finish van de ETU Premium Cup sprinttriathlon; voor inmiddels de zesde keer. Bij de mannen pakte Marco van der Stel een sterke zesde plaats achter Ignacio Garcia.

Vanaf de start zat Klamer in Holten in de kopgroep. Met negen triatletes vormde de favoriete voor de eindzege de leiding na het zwemmen in de Domelaar de leiding in de wedstrijd. In die kopgroep zaten naast Klamer onder meer de Nederlanders Maya Kingma en Rani Škrabanja. De kopgroep bleef vervolgens intact tot aan de tweedewissel. Met het uitgaan van de wisselzone wist Klamer samen met de Française Margot Garabedian de concurrentie achter zich te laten. Garabedian kon in eerste instantie bijblijven, maar kon halverwege het eerste rondje door het Holtense centrum niet voorkomen dat Klamer afstand wist te nemen. De concurrentie wist Klamer niet meer te achterhalen, waardoor Klamer kon soleren naar haar zesde zege in Holten. Garabedian werd in de slotfase nog overlopen door Kelly-Ann Perkins.

“Het zwemmen was zwaar maar het fietsen viel mij uiteindelijk het meeste tegen”, vertelt Klamer over haar winnende race. “Ik hoopte om samen met Maya Kingma weg te kunnen rijden maar dat liet de concurrentie niet toe. Bij het lopen was de Française de enige die mee kon komen. Ik ken haar niet dus ik had geen idee hoe hard zij kon lopen. En ze liep constant op mijn hak. Ik dacht: het is prima als je mee wil lopen maar loop dan niet de hele tijd op mijn hakken. Gelukkig was ik naar ongeveer 2,5 kilometer ineens weg.”

Achter Klamer finishte Kingma als zevende in Holten, en ook voor Jony Heerink en Rani Škrabanja was er nog een top-tien finish.

Bij de mannen probeerde Marco van der Stel er vanaf de start een harde wedstrijd van te maken. Op de fiets ontstond een grote groep; tijdens het lopen moest Van der Stel na twee ronden een gaatje laten vallen met de kopgroep, maar wist de schade te beperken tot twintig seconden. Donald Hillebregt eindigde uiteindelijk op plaats 21, kort voor Niek Heldoorn.

Nadat de Amerikaan Alec Wilimovsky op de Holterberg als eerste een gaatje wist te slaan vielen er tijdens de wedstrijd verschillende koplopers te noteren. Tijdens het looponderdeel ontstond uiteindelijk een kopgroep van vijf: Kyle Smith, Ignacio Gonzalez Garcia, Liam Ward, Luke Burns en Van der Stel namen de leiding in de wedstrijd. Cristopher Perham en Walter Schafer uit de achtervolgende groep wisten zich bij de koplopers te voegen, waarbij Perham meteen demarreerde. Ward en Gonzalez konden aanhaken bij de Brit, waarna het drietal de achtervolgers het nakijken gaf. Daarmee stond de top drie vast, enkel de invulling van het podium moest nog bepaald worden. Een sprint zou daarin uiteindelijk bepalend zijn. In de laatste driehonderd meter was het Gonzalez die in het Holtense centrum voor de aanval koos. Die strategie werd beloond met een eerste plaats. Perham volgde als nummer twee, op slechts een seconde afstand van de Spanjaard.

In de juniorenrace was Quinty Schoens op plaats zes de best geklasseerde Nederlander, op ruim twintig tellen van winnares Kristina Jesenska uit Slowakije. Joey van ’t Verlaat was bij de jongens de snelste Nederlander op plaats26. De winst ging naar de Brit Matthew Willis.

TRIATHLON HOLTEN 
(sprint afstand)

MANNEN -------------------------------
1 Ignacio Garcia     ESP  55.45
2 Christopher Perha    GBR  55.46
3 Walter Shaver      USA  55.48

VROUWEN ------------------------------
1 Rachel Klamer        1.01.42
2 Kelly-Ann Perkins    AUS 1.01.55
3 Margot Garabedian    FRA 1.02.15