ANTWERPEN (BEL) – De Belgen waren baas in eigen huis bij de World Cup triathlon in Antwerpen. Jelle Geens won in de fotofinish van Kiwi Tayler Reid en Marten van Riel werd vierde. Summer Cook was bij de vrouwen de beste met de Belgische Claire Michel op een zevende plaats.

De Nederlanders zaten meer in de achterhoede op het soms lastige kinderkopjesparcours. Landskampioen Marco van der Stel deed het met een 19e plaats nog het beste. Hij bleef daarmee Donald Hillebregt en Menno Koolhaas voor, die 23e respectievelijk 38 werden. Ook de Nederlandse vrouwen konden geen potten breken. Kirsten Nuyes was met een 38e plaats de best geklasseerde, Jony Heerink werd 43e en Lotte Wilms 55e.

Van Riel warmde het publiek meteen op door bij het zwemmen de leiding te pakken. Maar eenmaal op de fiets vormde zich snel een grote groep die elkaar niet meer losliet, wat sommigen ook probeerden. Daarmee kwam het zoals zovaak weer aan op een massale wissel en moest het lopen de beslissing brengen. Geens was met tien atleten als snelste weg. In de laatste loopronde waren er nog vijf over die elkaar niet loslieten. In een enorm lange eindsprint wist Geens zich net voor Reid te drukken en daarmee de winst te pakken.

Bij de vrouwen was het de wedstrijd van Cook. Ze kwam al kort na de snelste zwemsters (Lucy Hall en Tamara Gorman) uit het water, en samen met Natalie van Coevorden probeerden zij vooruit te blijven. Ze werden echter ook al vroeg achterhaald en met zijn elven wisten ze uit handen van de grote groep achtervolgsters te blijven. Cook wist in de groep tactisch haar krachten te sparen voor het lopen, en in de wissel sprong ze er dan ook als een duveltje uit een doosje vandoor.

Op een ander vlak hadden de Nederlanders wel de leiding in de wedstrijd. Sander Verheuvel trad in Antwerpen op als Technical Delegate en stond daarmee aan het hoofd van het officialteam dat bij de World Cup optrad.

UITSLAGEN 
ITU WORLD CUP TRIATHLON ANTWERPEN (BEL)
(sprint afstand)

MANNEN --------------------------------
1 Jelle Geens       BEL  58.15
2 Tayler Reid       NZL  58.15
3 Tyler Mislawchuk     CAN  58.17
4 Marten van Riel     BEL  58.24
5 Matthew Sharpe      CAN  58.24

VROUWEN -------------------------------
1 Summer Cook       USA 1.02.52
2 Beth Potter       GBR 1.03.11
3 Verena Steinhauser    ITA 1.03.13
4 Sandra Dodet       FRA 1.03.16
5 Natalie van Coevorden  AUS 1.03.21
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst