AMSTERDAM – De tweede manche van de Eredivisie, aan de Sloterplas in Amsterdam, werd zondag een prooi voor de Belg Neal van Vaerenbergh (Squadra) en Hellas-atlete Jony Heerink.

Heerink domineerde de vrouwenwedstrijd. Ze kwam al kort achter snelste zwemster Brenda Zwarthoed uit het water en trok samen met Sarissa de Vries ten aanval. Met een ruime marge kwam het tweetal terug na het fietsen, waarna Heerink het soepeltjes afmaakte. Rina Zijgers pakte de derde plaats. Evenwel werden de vrouwen uit Utrecht derde. Ferro Mosae ging er met de winst vandoor en pakte na de Triple Mix in Almere ook de tweede manche.

In de mannenwedstrijd was het het team van Squadra die de wedstrijd geheel naar hun hand zette, ondanks het ontbreken van Van der Stel. Bij de mannen kwam Morten Schmidt van TC Twente als eerste uit de Sloterplas, maar werd in de wissel al kort gevolgd door onder andere Tom Havekes. Op de fiets vond een tiental elkaar, dat uit de greep bleef van een groot peloton van twintig man daarachter die een halve minuut later wisselde naar het lopen. Van Vaerenbergh was van de kopgroep de rapste. Land- en teamgenoot Lucas van Deynze pakte driekwart minuut later de tweede plek, voor Nick Thijs. Joey van ’t Verlaat wist vanuit het achtervolgende peloton in het slotonderdeel niet alleen het verschil goed te maken, maar ook nog zes van de tien koplopers terug te halen.

Op de standaardafstand ging Niels Esmeijer er ruim met de winst vandoor. Anna Padlewska won bij de vrouwen.

UITSLAGEN 
TRIATHLON AMSTERDAM
(sprint triathlon)

MANNEN --------------------------------
 1 Neal van Vaerenbergh      56:28	 
 2 Lucas van Deynze        57:14	 
 3 Nick Thijs           57:24	 
 4 Joey van 't Verlaat      57:48	 
 5 Tom Havekes          57:50	 
 6 Thomas Cremers         57:52	 
 7 Wesley Mols          57:54	 
 8 Ynze Keulstra         57:57	 
 9 Victor Goené          57:58	 
10 Finn Timmermans        58:01	 

VROUWEN -------------------------------
 1 Jony Heerink         1:02:36	 
 2 Sarissa de Vries       1:03:20	 
 3 Rina Zijgers         1:04:32	 
 4 Deborah Wissink       1:04:44	 
 5 Dirkje Lebouille       1:04:53	 
 6 Eva Cornelisse        1:05:03	 
 7 Joyce Caro          1:05:10	 
 8 Sophie van der Most     1:05:16	 
 9 Kim Groeneveld        1:05:30	 
10 Silke de Wolde        1:05:38