ALMERE – In snikheet Almere werden zaterdagochtend zowel de Nederlandse als de Belgische kampioenschappen duathlon over de lange afstand gehouden. Was vorig jaar Yennick Wolthuizen alle Belgen nog de baas, nu waren de rollen omgekeerd. Wolthuizen werd wel nationaal kampioen, maar moest dit keer Jan Petralia voor laten gaan. ‘Jakke Petrol’ zoals de Belg genoemd wordt was na 2.40 uur klaar en pakte er na Groningen zijn tweede Nederlandse winst in één week. Wolthuizen deed er ruim een minuut langer over. “Jammer, want ook in zo’n dubbel kampioenschap wil je voor de volle winst gaan, maar Jan was te sterk vandaag.” Master Coen de Wit werd derde en haalde zilver op het NK, Paul Langelaan was de verrassende nummer drie op dit NK.

Bij de vrouwen is Marina van Dijk aan een topseizoen bezig. Na het Europees brons enkele weken geleden in Denemarken, behaalde de Amersfoortse duatlete nu de nationale titel. Tot een duel met titelverdedigster Miriam van Reijen kwam het niet echt. Waar Van Dijk de afgelopen twee jaar door een vervelende blessure – opgelopen bij het klussen aan huis – nauwelijks nog kon lopen laat staan sporten, kampt Van Reijen nu met een lichte kuitblessure. Maar op de titel van Van Dijk viel niets af te dingen. Al na het fietsen had ze een voorsprong van zes minuten. “Daar heb ik alles gegeven om een zo groot mogelijke voorsprong voor de slotrun op te bouwen.” Een sterke tweede plaats behaalde Deborah Schouten. Dat lukte de topatlete uit Weesp vorig jaar ook al op hetzelfde parcours.

Rond het middaguur ging het programma in Almere verder met het EK Triathlon voor politieagenten, en daarna nog de gewone triathlon. Bij de dienders was de Oostenrijker Birngruber te sterk voor de rest. Merijn Ellenkamp was op plaats twintig de best Nederlandse agent. Bij de vrouwen was de Duitse Weis veruit de sterkste. Corine Nelen was op plaats zes de snelste Nederlandse.

Bij de ‘gewone’ triathlon was Dirk Wijnalda een klasse apart. Hij kwam al met bijna vijf minuten marge van de fiets, om vervolgens in zijn gebruikelijke soepele tred nog fors verder uit te lopen. Rosalien van Elp pakte de winst bij de vrouwen.

Het omvangrijke programma in Almere gaat zondag verder met de Super Sunday van de Teamcompetities, met als sluitstuk voor de 1eDivisie en de Eredivisie een wedstrijd in het spectaculaire Triple Mix format.

NK DUATHLON ALMERE
(10L - 60F - 10L)

MANNEN -------------------------------
 1 Jan Petralia      BEL 2.40.03
 2 Yennick Wolthuizen     2.41.21
 3 Coen de Wit         2.43.26
 4 Sander Heemeryck    BEL 2.45.05
 5 Glen Laurens      BEL 2.45.29
 6 Bert Nietvelt     BEL 2.46.26
 7 Paul Langelaan       2.50.40
 8 Wim de Coene      BEL 2.52.37
 9 Michel Besseling      2.52.58
10 Thomas Naasz        2.53.25

VROUWEN ------------------------------
 1 Marina van Dijk       2.58.41
 2 Deborah Schouten      3.04.08
 3 Miriam van Reijen      3.06.53
 4 Joke Coysman      BEL 3.07.41
 5 Marjan Andringa       3.09.52
 6 Ann Schoot Uiterkamp    3.10.53
 7 Janien Lubben        3.12.59
 8 Deborah Ghyselen    BEL 3.16.18
 9 Natasja Daniels    BEL 3.21.03
10 Valéry Leroy      BEL 3.21.53
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst