Almere is dit weekend niet alleen het decor voor de Teamcompetities Triathlon, ook de Nederlandse en Belgische duathlontitels over de lange afstand staat op het spel én strijden politiemannen- en vrouwen uit heel Europa in Almere om de Europese titels over de olympische afstand.

De DUIN Triathlon in Almere is zaterdag alweer voor het derde jaar gastheer van het NK duathlon over de lange afstand (10km lopen – 60 km fietsen – 10km lopen). Ook dit jaar wordt het NK in Almere gecombineerd met het Belgisch kampioenschap. Yennick Wolthuizen, de regerend kampioen, is de grote favoriet bij de mannen. Hij verraste een jaar geleden door in zijn eerste duathlon over de lange afstand de Belgische wereldkampioen Seppe Odeyn te verslaan. Daan de Groot, onlangs nog vijfde op het EK duathlon over de midden afstand en vorig jaar tweede achter Wolthuizen, lijkt de grootste uitdager. Andere kanshebbers voor het podium zijn Tibor Gijssen en Coen de Wit. Daan Schouten, de huidige Nederlands kampioen crossduathlon, heeft zich deze week met een blessure afgemeld.

Marina van Dijk heeft in Almere de beste papieren bij de vrouwen. Na een slepende blessure veroverde zij begin deze maand verrassend de bronzen medaille op het EK duathlon over de midden afstand in Denemarken. Miriam van Reijen moest daar verstek laten gaan vanwege een blessure, maar is in Almere wel weer van de partij. “Ik weet niet zo goed hoe het staat met de vorm, maar ik wil het niet missen. Het fietsen gaat momenteel erg goed maar ik loop pas weer sinds een week. We zullen het zien.”

Het NK en BK duathlon start zaterdag om 9.00 uur met de vrouwenwedstrijd, een kwartier later gevolgd door de mannen. Het EK voor politiemannen (starttijd 12.00 uur) en politievrouwen (12.15 uur), waar triatleten uit negentien verschillende landen aan meedoen, valt tegelijk met de Landelijke Veiligheidsdag in Almere.

2 reacties

  1. Duathlonliefhebber

    Daan de groot heeft zich vanwege een ongemak, dat door deelname aan het EK erger is geworden, ook afgemeld. Bovendien werd hij vorig jaar niet tweede, maar derde achter Coen de Wit. Dat laatste is gewoon terug te lezen in de uitslagen.

  2. Coen de Wit

    Ik was afgelopen jaar toch echt de eerste verliezer in Almere. Weliswaar derde in de wedstrijd na Yennick en Seppe, maar dus tweede op het NK.

    En beide Daan-en hebben zich helaas afgemeld waardoor Yennick in de wedstrijd vooral tegenstand kan verwachten van de Belgen Jan Petralia en Glen Laurens.