Op 27 mei gaan in Almere DUIN de Eredivisie en 1eDivisie Triathlon 2018 van start. De Teamcompetities blijven vernieuwen want dit keer wordt Super Sunday – alle niveaus komen in actie in Almere – afgesloten met een spectaculair format: de Triple Mix.

Almere DUIN heeft op 27 mei de Nederlandse primeur voor de Triple Mix. Dit op de Super League Triathlon geïnspireerd format bestaat uit een serie races kort na elkaar. Tijdens deze races worden de drie onderdelen – zwemmen, fietsen en lopen – door elkaar gemixt. “Het idee hierachter is om de wedstrijd minder voorspelbaar te maken”, vertelt Berteke de Jong, Coördinator Teamcompetities.  “Vaak zie je dat er een kopgroepje ontstaat tijdens het zwemmen, dat vervolgens wel of niet stand houdt op de fiets, maar uiteindelijk wordt de wedstrijd beslist tijdens het lopen. De topfavorieten zijn niet moeilijk aan te wijzen. Door de standaard volgorde van een triathlon los te laten, krijg je een ander en dus minder voorspelbaar wedstrijdbeeld.”

De Triple Mix in Almere bestaat uit drie superkorte wedstrijden (200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1,5 kilometer lopen) die samen een geheel vormen. Heat 1 bestaat uit zwemmen, fietsen en lopen, heat 2 uit lopen, fietsen en zwemmen en heat 3 uit fietsen, zwemmen en lopen. Tussen iedere heat zit voor iedereen precies 10 minuten pauze. De eerste start is een massastart, de tweede en derde starts zijn zogenaamde ‘jachtstarts’, op basis van de volgorde van binnenkomst op de finishlijn in de heat ervoor (met de werkelijke tijdverschillen als tussenpozen tussen de atleten). Winnaar is degene die na heat 3 als eerste over de streep komt.

Alle deelnemers aan de Triple Mix – alleen voor teams in de Eredivisie en 1eDivisie – racen individueel, waarbij stayeren is toegestaan. De teamuitslag wordt, net als bij andere individuele races, opgemaakt door de beste resultaten van de deelnemers per team op te tellen. Drie van de vier resultaten tellen in de 1eDivisie en bij de vrouwen in de Eredivisie. Bij de mannen in de eredivisie tellen vier van de vijf resultaten. Het minste resultaat wordt uit de uitslag weggestreept, dus er is ruimte voor materiaalpech of andere malaise.

Jachtstart tijdens de Super League Triathlon

Jachtstart tijdens de Super League Triathlon

Het nieuwe format vereist iets meer voorbereiding dan een standaard triathlon. “Er komt wat meer denkwerk aan te pas”, vervolgt De Jong. “Je moet goede afspraken met je coach maken. Wat is je tactiek, vlieg je er meteen vol in, of probeer je later in de wedstrijd nog wat goed te maken als je start of eindigt met je favoriete onderdeel? Wie zorgt dat de materialen in de pauzes weer netjes klaar staan? Ook hebben de deelnemers mogelijk de keuze om in de eerste heat met een wetsuit te starten. Heb je daar genoeg profijt van in 200 meter, of start je gewoon zonder, ook als het koud is? De verschillende typen wissels tussen de onderdelen zijn van cruciaal belang. We verwachten dan ook veel spektakel, hoge snelheden, veel positiewisselingen en een felle strijd.”

  • Waar – Almere DUIN
  • Wanneer – zondag 27 mei
  • Hoe laat – Starttijden (heat 1): 1eDivisie vrouwen 14.00 uur; 1eDivisie mannen 15.30 uur; Eredivisie vrouwen 17.00 uur; Eredivisie mannen 18.30 uur.
  • Meer informatie: DUIN Triathlon
  • Lees ook het reglement van de Triple Mix (bijlage A, art A.2)