YOKOHAMA (JAP) – Rachel Klamer is er vannacht Nederlandse tijd niet in geslaagd haar tweede plaats in de stand om het wereldkampioenschap vast te houden. In Japan stapte ze bij het lopen uit. Klamer won de eerste wedstrijd in Abu Dhabi en werd twaalfde twee weken geleden op Bermuda. In Yokohama kwam ze al vanaf de start in de problemen. Waar ze normaliter met de besten mee zwemt en in de top-tien het water verlaat, klauterde Klamer nu achterin het veld op het droge. Na de wissel bevond de Beuningse atlete zich in de derde fietsgroep, waar de samenwerking niet optimaal bleek. De achterstand op de kopgroep met alle grote namen erin werd steeds groter en was bij aanvang van de tien kilometer lopen opgelopen tot drie minuten. Klamer stapte bij het lopen uit. In de ranking van de Series zakt ze van de tweede naar de achtste plaats. Naar de oorzaken voor haar offday, zoekt Klamer zelf ook. “Het ging gewoon niet. Zwemmen was superslecht en daardoor vooral knokken in het water. Ik moet eerst de zaken op een rijtje zetten vooraleer ik conclusies ga trekken.”

Flora Duffy won na haar thuiswedstrijd in Bermuda nu ook de Japanse race en klimt daarmee naar de eerste plaats op de tussenstand na drie van de negen wedstrijden om de wereldtitel. Eeuwige rivale Katie Zaferes werd met een halve minuut achterstand tweede, de Britse Non Stanford derde. Bij de mannen gaf de Spanjaard Mario Mola weer eens een looplesje. Hij zette op dat onderdeel de concurrentie op fikse achterstand. De Austalier Jacob Birtwhistle werd tweede, Mola’s landgenoot Fernando Alarza derde. In de tussenstand verstevigt Mola zijn koppositie, landgenoot Alarza is nu tweede, Birtwhistle derde.
Marco van der Stel stond in Yokohama niet aan de start. Hij staat vijftigste in de tussenstand.

In de eerste wedstrijd van de World Paratriathlon Series deden Jetze Plat en Geert Schipper waarvoor ze gekomen waren: nummer 1 en 2 worden in de PTWC klasse. Met overmacht won Plat de mannenrace. Schipper werd tweede op grote voorsprong op de Britse Joe Townsend, winnaar van de Commonwealth Games. In de PTVI klasse deden Daniel Knegt met zijn guide Koen de Leeuw tot het eind goed mee. Pas in de laatste fase van het lopen kwamen er nog een aantal atleten voorbij, waarna ze – op twintig seconden van de derde plek – uiteindelijk op de zesde plek eindigden. Margret IJdema was in haar eerste WPS race minder gelukkig. Tijdens het handbiken liep haar ketting eraf die ze er pas na veel moeite weer op kon krijgen. Bij de tweede wissel kreeg ze een penalty voor wisselen buiten haar vak. Bij het passeren van de penaltybox zag ze helaas haar racenummer niet staan, zat haar tien seconden tijdstraf niet uit als gevolg waarvan diskwalificatie volgde.
Na een periode van revalidatie van een blessure stond Odette van Deudekom na lange tijd weer aan de start met haar guide Linda van Vliet. Met de snelste fietstijd en een solide looptempo liepen ze tot de laatste kilometer op een derde plek. Een acute kuitblessure zorgde er helaas voor dat ze de laatste kilometer steunend op Van Vliet wandelend moest afleggen, met een vijfde plek als resultaat.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP)
(standaard afstand)

MANNEN --------------------------------
1 Mario Mola        ESP 1.44.59
2 Jacob Birtwhitsle    AUS 1.45.40
3 Fernando Alarza     ESP 1.45.51
4 Tyler Mislawchuk     CAN 1.46.10
5 Bence Bicsak       HUN 1.46.11
6 Rotstislav Pevtsov    AZE 1.46.13

VROUWEN -------------------------------
1 Flora Duffy       BER 1.53.25
2 Katie Zaferes      USA 1.53.58
3 Non Stanford       GBR 1.54.41
4 Ashleigh Gentle     AUS 1.55.03
5 Claire Michel      BEL 1.55.12
6 Summer Cook       USA 1.55.38
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Bas de Bruin, bondscoach paratriathlon