PORT MACQUARIE (AUS) – In pas haar derde hele triathlon is de Nederlandse eerstejaars proftriatlete Els Visser zojuist (tijdverschil) vierde geworden op de Ironman Australie. In Port Macquarie bleef Visser, die al een half jaar Down Under traint, lange tijd zicht houden op een eerste podiumplaats tussen de profs. De winst ging opnieuw naar Laura Siddall, en bij de mannen naar zuiderbuur Marino Vanhoenacker.

Visser stapte als vierde uit het water samen met Siddall. Hun achterstand op Annabel Luxford en Kelsey Withrow was fors: zeven minuten. Luxford fietste vervolgens weg bij haar concurrente, maar gedurende de 180 kilometer fietsen kwam titelverdedigster Siddall steeds dichterbij. Visser schoof op naar de derde plaats. Bij aanvang van de marathon keek de Utrechtse tegen een kwartier verschil aan ten opzichte van de Britse Sidall en Luxford. Laatstgenoemde stapte met astmatische problemen uit in de warme wedstrijd, waardoor Els Visser bij het lopen zelfs enige tijd tweede lag. Terwijl Siddall haar titel prolongeerde, moest Visser toch nog twee plaatsen prijsgeven. De Nieuw-Zeelandse Burke kwam haar eerst voorbij, later deed dat topzwemster Withrow ook nog. Net als in Zurich vorig jaar bij haar debuut werd de in het Drentse Glimmen geboren 28-jarige atlete vierd – maar nu tussen de profs. Ze moest er voor tot het uiterste gaan, omdat ook de nummers vijf en zes haar op de hielen zaten. Na deze wedstrijd keert ze terug naar Nederland voor het Europese seizoen.

Bij de mannen was de 41-jarige Belg Marino Vanhoenacker fenomenaal. Hij won zijn zeventiende Iromnan wereldwijd, verbrak nu ook het parcoursrecord op de als minder snel te boek staande race in Port MacQuarie en werd daarmee de eerste triatleet die op ieder continent een Ironman-race heeft gewonnen. Vanhoenacker moest aan de finish meteen opgevangen worden door Ironman-speaker Mike Reilly. “Dit doet pijn voor een oude man als ik.” Hij klopte Luke McKenzie, de Australische favoriet.
Verrassend was dat Vanhoenacker zijn zege behaalde op de marathon en als tweede van de fiets kwam. Meestal bouwt de Belg zijn winst bij het fietsen op, maar nu was de jonge Nieuw-Zeelander Mark Bowstead anderhalve minuut voor hem van de fiets. Hij verbeterde het stokoude parcoursrecord van de Fin Pauli Kiuru uit 1992. Bowstead werd uiteindelijk derde.

IRONMAN PT.MACQUARIE (AUS)

MANNEN -------------------------------
 1 Marino Vanhoenacker  BEL 8.14.37
 2 Luke McKenzie     AUS 8.18.10
 3 Mak Bowstead      NZL 8.26.25
 4 Nathan Shearer     AUS 8.29.13
 5 Paul Ambrose      AUS 8.29.37
 6 Dougal Allan      NZL 8.34.45
 7 Mitchell Robins    AUS 8.42.50
 8 Levi Maxwell      AUS 8.49.26
 9 Larrod Harvey     AUS 8.58.13
10 Brock Millard     AUS 10.37.15

VROUWEN ------------------------------
 1 Laura Siddall     GBR 9.05.58
 2 Melanie Burke     NZL 9.29.49
 3 Kelsey Withrow     USA 9.44.59
 4 Els Visser         9.56.32
 5 Rnee Kiley       AUS 9.58.14
 6 Jessica Mitchell    AUS 9.58.26
 7 Krystle Hockley    AUS 10.02.24
 8 Jane Fardell      AUS 10.09.23
 9 Megan Hawkins     AUS 10.20.52
10 Katherine Sutton    AUS 10.22.27
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst