SANTA ROSA (USA) – Derk de Korver mag dan in Nederland geen bekende triatleet zijn, hij won vanavond rond middernacht Nederlandse tijd wel de age-group only Ironman van Santa Rosa. De wedstrijd speelt zich grotendeels af door de wijngaarden van California. De Korver, 34 jaar geleden geboren in Den Haag, maar al geruime tijd wonend en werkend in de VS, was na 8.42 uur de snelste. De Google-medewerker kwam overigens pas als vijftigste uit het water met een achterstand van een kwartier op de
Amerikaan Eric Smith. Daarna begon de opmars van De Korver en na 115 kilometer fietsen nam hij de leiding over om die niet meer uit handen te geven.

Vorig jaar al finishte de inwoner van San Francisco als tweede op de Ironman van Florida. Hij nam ook al twee keer deel aan de Ironman Hawaii en was vorig jaar beste Nederlander op een 51e plaats. In de Ironman Mexico finishte hij drie jaar geleden als zesde. De Ironman Santa Rosa, de vroegere Vineman, is de grootste zege voor De Korver, die nog nooit wedstrijden in zijn geboorteland deed. Achter de Nederlander werden de Amerikanen Malone en Bender tweede en derde.

Bij de vrouwen won Amy Farrell. Voor de 40-jarige onderwijzeres was het al haar vierde Ironman-zege.

UITSLAGEN 
IRONMAN SANTA ROSA (USA)

MANNEN --------------------------------
1 Derk de Korver        8.42.37
2 Matthew Malone      USA 8.54.08
3 Matt Bender       USA 8.55.58
4 Sami Inkinen       FIN 8.56.00
5 Robin Schneider     GER 8.59.05

VROUWEN -------------------------------
1 Amy Farrell       USA 9.52.02
2 Caroline Coble      USA 9.58.42
3 Kayla Schmidt      USA 10.05.07
4 Amy Henderson      USA 10.06.31
5 Terry Rodzevik      USA 10.19.48
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst