HOOGERHEIDE – Thomas Cremers en Jony Heerink zijn vandaag, in het bloedhete Hoogerheide, nationaal kampioen duathlon geworden. Zij legden het parcours op en rond de Brabantse Wal en de trap, bekend van de Grote Prijs Adrie van der Poel het snelst af. Voor de 20-jarige Cremers was het zijn eerste zege bij de elite. De 20-jarige atleet uit Elst had aanvankelijk zijn drie teamgenoten van Trican in zijn nabijheid. Voormalig baanatleet Dennis Licht was als eerste bij zijn fiets. Achter hem volgde een Trican-treintje met Cremers, Thijs Wiggers en Niels te Pas. Gevieren vormden ze een kopgroep, die alles weg had van een ploegentijdrit. Toch zou het kwartet niet lang bijeen blijven. Licht, pas toe aan zijn derde duathlon, is het samenfietsen niet gewend. Hij maakte een stuurfout en kreeg teamgenoot Te Pas over zich heen. Dennis Licht moest met een hoofdwond worden afgevoerd naar het ziekenhuis, Te Pas kon met fikse schaafwonden zijn race voortzetten. Cremers en Wiggers bleven vooraan, maar het gat met het achtervolgende peleton werd snel kleiner. Toch bleef Cremers, vorig jaar bij de junioren nog derde van de wereld, vooruit op de laatste vijf loopkilometers. Wiggers viel vanwege de hitte ver terug, de tweede plaats ging over op Wesley Molos. Verrassend was de bronzen medaille voor Tim Jacobs, die zijn tweelingbroer Daan even later zesde zag worden.

Bij de vrouwen waren de favorieten Lesley Smit, Jony Heerink en Sophie van der Most snel samen vooraan. Hoewel Shirin van Anrooij er alles aan deed het gaatje kleiner te maken bleef het drietal bij het lopen vooruit. Op de fiets maakten Heerink en Van der Most de wedstrijd hard. Zozeer dat topfavoriete Lesley Smit eraf moest. Op de tweede run kon Hellas-atlete Heerink het afmaken. Het was haar tweede duathlontitel. Van der Most bleef nooit ver achter en knokte zich naar zilver. Smit bleef op haar beurt Van Anrooij ruim voor. In de teamcompetitie waren het RTC Brabant bij de mannen en EDO Sports bij de vrouwen, die de dagzege behaalden.

NK DUATHLON HOOGERHEIDE 
(2,5L - 20F -5L)

MANNEN -------------------------------
1 Thomas Cremers         56.19
2 Wesley Mols          57.08
3 Tim Jacobs           57.18
4 Alexander Picard        57.44
5 Joep Staps           57.45
6 Daan Jacobs          58.01

VROUWEN ------------------------------
1 Jony Heerink         1.02.38
2 Sophie van der Most     1.02.50
3 Lesley Smit         1.03.28
4 Shirin van Anrooij      1.04.55
5 Floor van den Brand     1.05.01
6 Eva Cornelisse        1.05.16
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst