Elke sporter met licht onrealistische verwachtingen zou eens een inspanningstest moeten doen. Een ontnuchterend verslag van een wannabe-triatleet die een middag het sportlab in dook.

Even, een heel kort moment, waan ik me Tom Dumoulin. In mijn bezwete roze trui en verzuurd tot achter de oren lukt het nét om zonder vallen uit de pedalen te klikken en m’n been over het zadel te slaan. Terwijl een fotograaf flitsen op me afvuurt, wankel ik met een handdoek om de schouders naar nergens in het bijzonder, maar in ieder geval verder weg van de fiets waarop ik zat. “Je kunt dieper gaan dan ik dacht”, hoor ik iemand zeggen. Euforie vervangt de pijn. Zou Sunweb’s topcoureur zich zó gevoeld hebben na zijn Giro-zege in Milaan? “Er is werk aan de winkel. Je moet vol aan de bak. Ironman-deelname zou ik na deze test afraden.” Dezelfde stem die me net complimenteerde, maakt meteen weer een einde aan mijn korte Dumoulin-fantasie. “Een kwart triathlon over een paar maanden is wél haalbaar. Maar dan moet je flink aan je basis gaan werken, die is nu niet op orde.”

Nieuwsgierig geworden? Het hele artikel is te lezen in Triathlon, de speciale uitgave van de Nederlandse Triathlon Bond en de makers van Runner’s World/Bicycling. Het blad is hier te bestellen.


Tekst: Daan Rieken