HAMILTON (BER) – Het zou al te knap geweest zijn, twee zeges op rij voor Rachel Klamer in de World Triathlon Series, de reeks wedstrijden om de wereldtitel. Maar op Bermuda liet Flora Duffy zien waarom zij de beste van de wereld is. In haar thuisstad Hamilton, voor eigen publiek, was zij superieur aan de concurrentie. Ze stapte als eerste uit het 22,2 graden warme water in de haven van Hamilton, wisselde snel en ontsnapte meteen op de fiets. Daar groeide de voorsprong van Duffy – die vorig jaar ook de Grand Final in Rotterdam won en daarmee de wereldtitel – uit tot anderhalve minuut. Ook al moest de Bermudaanse het opnemen tegen een achtervolgende groep van negen atletes, de verschillen werden elke ronde groter. In die achtervolgende groep zat Maya Kingma, derde zwemmer na de 1500 meter in het water. De Brabantse deed haar werk in de achtervolging volop al had ze graag gezien dat de volgende groep met daarin Klamer dichterbij zou komen. Dat gebeurde niet. In de groep Klamer was de samenwerking zoek, zodat het verschil ten opzichte van de leidster opliep tot bijna vier minuten. Duffy klom als beste de Corkscrew Hill op, die de atleten liefst tien keer moesten beklimmen. Bij ruim 23 graden begon ze aan de tien kilometer lopen. Kingma was als zevende op het loopparcours.

De massaal uitgelopen Bermudaanse bevolking werd gek toen hun grote heldin als eerste het finishlint doorbrak. Een zeldzame kop-staart overwinning voor de 30-jarige kampioen, die met een reuzevoorsprong geschiedenis schreef. Katie Zaferes en Vicky Holland sprintten om zilver, waarbij de Britse na fotofinish aan het langste eind trok. Uit de tweede groep liet Rachel Klamer nog wel een van de betere looptijden noteren al werd ze in de slotfase nog verrast en viel buiten de top tien. Na zeven kilometer lopen achterhaalde Klamer haar landgenote Maya Kingma, die bij het lopen de tol voor haar inspanningen moest betalen. Klamer liep naar een twaalfde plaats, Kingma finishte toch verdienstelijk als zestiende.

Bij de mannen was het al Noorwegen wat de klok sloeg. Casper Stornes deed pas zijn derde World Triathlon Series-race, maar won wel. Het Scandinavische success werd gecompleteerd door de meer ervaren Kristian Blummenfelt op een tweede en Gustav Iden op een derde plaats. Het was de eerste winst voor een Noor in een WTS en niet eerder kwam het volledige mannenpodium uit hetzelfde land. De Noren maakten de koers hard tijdens het fietsonderdeel en pleegden een definitieve machtsgreep bij het lopen. De Spaanse wereldkampioen Mario Mola eindigde vierde. Dankzij het zilver in Abu Dhabi en de vierde plaats nu, staat de Spanjaard wederom op kop in de strijd om de wereldtitel. Marco van der Stel kon de stijgende lijn van zijn ETU-cup zege in Melilla nu op Bermuda niet voortzetten. De Nederlander eindigde net als in Abu Dhabi op een dertigste plaats.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON HAMILTON (BER)
(standaard afstand)

MANNEN --------------------------------
 1 Casper Stornes     NOR 1.54.47
 2 Kristian Blummenfelt  NOR 1.55.08
 3 Gustav Iden       NOR 1.55.10
 4 Mario Mola       ESP 1.55.45
 5 Rodrigo Gonzalez    MEX 1.55.58
 6 Fernando Alarza     ESP 1.56.08
 7 Dorian Coninx      FRA 1.56.09
 8 Henri Schoeman     RSA 1.56.24
 9 Ryan Bailie       AUS 1.56.28
10 Crisanto Grajales    MEX 1.56.29

VROUWEN -------------------------------
 1 Flora Duffy       BER 2.01.39
 2 Vicky Holland      GBR 2.03.25
 2 Katie Zaferes      USA 2.03.25
 4 Kirsten Kasper     USA 2.05.40
 5 Yuko Takahashi     JAP 2.05.51
 6 Alice Betto       ITA 2.06.05
 7 Yuka Sato        JAP 2.06.23
 8 Jodie Stimpson     GBR 2.06.37
 9 Taylor Spivey      USA 2.07.02
10 Joanna Brown      CAN 2.07.38
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst