Twee jaar achtereen ontbrak de triathlon in Stein op de kalender, maar het Limburgse monument is terug. Een compleet nieuw bestuur wil van de triathlon in Stein weer een ouderwets feest maken.
Meer dan dertig jaar was de triathlon in Stein een vaste waarde op de Nederlandse triathlonkalender. Stein was het decor voor twaalf Nederlandse kampioenschappen en drie Europese kampioenschappen. Na twee jaar afwezigheid is de wedstrijd terug op de kalender met Ironkids races op vrijdag en een sprinttriathlon en een wedstrijd over een nieuwe afstand – 1 km zwemmen, 60 km fietsen en 11 km lopen – op zondag.

“Triathlon is een groeiende sport in Nederland en Limburg is dé triathlonprovincie van Nederland. We konden dit monument dan ook niet definitief van de kalender laten verdwijnen”, vertelt Roger Cuijpers, voorzitter van het nieuwe organisatiecomité. “Een aantal initiatiefnemers heeft lokale triathlonliefhebbers bij elkaar gebracht met de vraag wie iets wilde betekenen voor de triathlon Stein. Dat heeft in november 2017 geleid tot oprichting van de nieuwe Stichting Triathlon Stein.”

In het verleden vond de wedstrijd in Stein plaats over de halve en de lange afstand (3 km zwemmen, 110 km fietsen 30km) maar voor de doorstart werd voor een nieuwe afstand gekozen: 1 km zwemmen, 60 km fietsen en 11km lopen. “We wilden iets anders dan anders en deze afstand is wat toegankelijker zodat ook mensen die net starten in de triathlonsport mee kunnen doen”, vervolgt Cuijpers.“Bovendien is deze afstand ook beter te behappen voor ons als organisatiecomité. Het parcours is compacter en we hoeven de wegen niet zo lang af te sluiten, dat is ook wel zo fijn voor de omwonenden.”

Deelnemers aan de langere afstand beklimmen drie keer de Slingerberg, de kilometerlange klim bekend van de Amstel Gold Race, de Ronde van Limburg en het NK wielrennen. “We hebben het parcours wat aangepast ten opzichte van twee jaar geleden. Het is een mooi Limburgs parcours, met de Slingerberg als scherprechter, maar we wilden het ook toegankelijk houden. Er zijn niet zo heel veel triathlons in Nederland waarin je kunt klimmen en het maakt onze wedstrijd dan ook een mooie trainingsprikkel voor de Ironman Maastricht anderhalve maand later.”

De Limburgse toppers Martijn Dekker, Bas Diederen, Erik-Simon Strijk en Quinty Schoens zijn ambassadeurs van de Triathlon in Stein. “Ik heb heel mooie herinneringen aan de triathlon in Stein”, vertelt Bas Diederen.“Ik woon twintig kilometer van Stein vandaan, dus ik train er regelmatig. Ik beleefde er mijn doorbraak door in 2005 Nederlands kampioen te worden op de olympische afstand en heb ook de halve triathlon meerdere malen gewonnen. Het publiek stond er altijd rijen dik, dat maakte de wedstrijd extra speciaal voor mij. Het is dan ook geweldig dat de race dit jaar weer op de kalender staat.”

De nieuwe organisatoren willen voor 2018 een zo goed mogelijke wedstrijd neerzetten. De focus ligt op de wedstrijdbeleving. Cuijpers: “We willen eerst de wedstrijd goed op de rit zetten en we zijn dan ook niet bezig met randzaken. Verwacht bij ons geen grote tent en een feest. Natuurlijk hopen we wel de sfeer van vroeger terug te krijgen. Dat doen we door zoveel mogelijk inwoners – buurt- en sportverenigingen – te betrekken bij het evenement. En natuurlijk met de Ironkids wedstrijden waaraan zo’n tweehonderd kinderen meedoen. De triathlon moet als vanouds een feestje worden voor iedereen in Stein.”