ENSCHEDE – Niet de gedoodverfde favoriet Teun Sweere, maar Jeroen Lute werd zaterdag gekroond tot nationaal kampioen wintertriathlon. Op en rond IJsbaan Twente was de Noord-Hollander de beste in de loop-, fiets- en schaatscombinatie – zonder overigens in een van de drie onderdelen echt superieur te zijn. Zo kwam Lute (wiens vrouw Eline de afgelopen twee jaar nationaal kampioene werd maar nu vanwege een drukke baan als coach mee was) pas als zevende bij zijn fiets aan. Mark Muller, vorig jaar nog derde op het NK marathon, was veruit de beste loper. Ook bij het fietsen bleef Muller vooruit, zodat hij als eerste aan het schaatsen mocht beginnen. Intussen waren de verschillen wel kleiner geworden. Marco Glastra kwam een minuut na Muller op het ijs. Tim den Braber, Jeroen Lute en Straatsma, waren de volgende mannen op het ovaal, Sweere volgde pas twee minuten later. Lute nam snel de leiding over. Hoewel hij zijn voorsprong nooit groter dan een ronde kon laten worden, was de titel voor hem. Ook vorig jaar won hij de wintertriathlon in Twente, maar toen ging het niet om de Nederlandse titels. Matijn Straatsma en de verrassende Christiaan van den Berg flankeerden hem op het podium. Door sterk schaatsen acwerd Sweere toch nog vijfde.

Beste vrouw werd Geke Venema. Met haar 51 lentes is ze de oudse nationaal kampioene wintertriathlon ooit. Friezin Venema, die ook een schaatslicentie heeft, was vijf minuten sneller dan de Amsterdamse Suzanne Mulder en negen minuten rapper dan Eva Riemersma. De nummers twee en drie schaatsten wel iets harder dan de veterane uit Easterlittens, maar die had al een enorme voorsprong na de eerste onderdelen.

UITSLAGEN 
NK WINTERTRIATHLON ENSCHEDE
(10L - 50F - 20S)

MANNEN --------------------------------
 1 Jeroen Lute         2.30.58
 2 Matijn Straatsma       2.31.34
 3 Christiaan van den Berg   2.32.16
 4 Tim den Braber        2.32.47
 5 Teun Sweere         2.33.42
 6 Marco Glastra        2.33.59
 7 Richard Kramer        2.34.36
 8 Mark Muller         2.35.16
 9 Martin Veenhuizen      2.35.52
10 Kurt van de Nes       2.39.51

VROUWEN -------------------------------
 1 Geke Venema         2.53.48
 2 Suzanne Mulder        2.58.02
 3 Eva Riemersma        3.01.02
 4 Janet ten Katre       3.08.44
 5 Willeke Koers        3.15.36 
 6 Jeike Wallinga        3.25.24
 7 Janneke Wijnhoven      3.31.02
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Christie Brouwer