Ironman komt naar Westfriesland. De zeven Westfriese gemeenten hebben de handen ineengeslagen om een wedstrijd onder het Ironman-label mogelijk te maken. Tijdens een persconferentie in Schouwburg Het Park ondertekenden de sportwethouders van de Westfriese gemeenten een intentieovereenkomst met de organisatie van Ironman en de Nederlandse Triathlon Bond. De eerste editie zal in de zomer van 2019 plaatsvinden.

De organisatie van Ironman heeft het oog op Westfriesland laten vallen vanwege de unieke ligging aan IJsselmeer en Markermeer en het oer-Hollandse cultuurlandschap. Met krachtige kustplaatsen, de rijke geschiedenis en de Westfriese Omringdijk zijn er veel bezienswaardigheden langs het parcours. Ook wordt er een link gemaakt met erfgoed en het VOC-verleden, aangezien 2019 door het Nederlands Bureau voor Toerisme is uitgeroepen tot Gouden Eeuw-jaar.

Wethouder Ben Tap van de gemeente Hoorn: “Met de Ironman trekken we internationaal toerisme aan en zetten de we regio op de kaart. Gemiddeld zijn deelnemers, begeleiders en familieleden vier dagen in de regio. Het evenement is goed voor de horeca en tientallen toeleveranciers. Dit zorgt voor een economische opbrengst van miljoenen euro’s.” Ook wethouder Harry Nederpelt van Medemblik is blij met de komst van het evenement: “Dit is prachtig nieuws voor de inwoners. De jeugd kan zich laten inspireren om te gaan sporten en zelf ook deelnemen. We gaan ook de verbinding leggen met de lokale sportverenigingen. Zo kan de gemeenschap ook meedoen met dit internationale topsportevenement. “

Rondom de Ironman gaan diverse evenementen plaatsvinden waarbij de breedtesport een impuls krijgt. Zo is het de bedoeling in de aanloop naar de triathlon sportactiviteiten en wedstrijden plus netwerkbijeenkomsten te houden. Ook komt er mogelijk een wedstrijd voor kinderen. Daarnaast staat er een breed paratriathlonveld gepland onder aanvoering van regionale ambassadeur (en winnaar van paralympisch zilver) Geert Schipper uit Opmeer.

De wedstrijd zal op een zondag gaan plaatsvinden, waarschijnlijk de eerste of tweede zondag in juli 2019. Het definitieve parcours wordt in de komende maanden uitgewerkt. Uitgangspunt is dat het parcours volledig autovrij is, er gefietst wordt over de Westfriese Omringdijk en de finish plaatsvindt op de Roode Steen in Hoorn.