KAAPSTAD (RS) – Marco van der Stel is het nieuwe triathlonseizoen sterk begonnen met een zesde plaats. In de World Cup triathlon in Kaapstad bleef hij binnen een minuut van winnaar Richard Murray. De Zuid-Afrikaanse vriend van Rachel Klamer trainde de afgelopen weken mee met de Nederlandse selectie in Namibië.

Murray prolongeerde zijn overwinning van vorig jaar met wederom landgenoot Henri Schoeman als runner-up. De Oostenrijker Lukas Pertl werd derde. Schoeman kwam als snelste uit het 15 graden koude water, Van der Stel was als vierde aan de kant. Bij het fietsen klonterde een flink peloton samen, waarna de vijf kilometer lopen de beslissing moest brengen. Murray passerde Jonas Schombeg, die als snelste wisselde al snel en liep onbedreigd naar de winst. Van der Stel zag een solide loopnummer beloond met een zesde plaats. Menno Koolhaas en Donald Hillebregt kwamen in de middenmoot terecht op respectievelijk een 18e en 35e plaats.

In de vrouwenwedstrijd hoopte Rachel Klamer op een podiumplaats, maar na het zwemmen ontbrak ze in de kopgroep. Daarin zat wel Rani Skrabanja. De zes koplopers wisselden met vijftig tellen voorsprong, Skrabanja wisselde attent als tweede. Tijdens het lopen maakte het Britse duo Holland-Stanford de favorietenrol waar. Skrabanja moest op het lopen de nodige veren prijsgeven en eindigde als dertiende. Klamer maakte op het slotonderdeel veel goed en finishte als zesde. Een goede progressie maakte Kirsten Nuyes, die met haar negende plaats voor het eerst nestelde in de top-tien van een World Cup.

ITU WORLD CUP TRIATHLON KAAPSTAD (RSA)
(Sprint afstand)

MANNEN -------------------------------
 1.Richard Murray     RSA  52:15
 2.Henri Schoeman     RSA  52:39
 3.Lukas Pertl      AUT  52:49
 4.Shachar Sagiv     ISR  53:02
 5.Lukas Hollaus     AUT  53:08
 6.Marco van der Stel      53:09
 7 Roberto Sanchez    ESP  53:12 
 8 Valentin Wernz     GER  53:13 
 9 Grant Sheldon     GBR  53:14
10 Bob Haller       LUX  53:20
VROUWEN ------------------------------
 1.Vicky Holland     GBR  58:18
 2.Non Stanford      GBR  58:52
 3.Zsanett Bragmayer   HUN  59:07
 4 Simone Ackermann    RSA  59:28
 5 Juri Ide        JAP  59:38
 6 Rachel Klamer         59:44 
 7 Chelsea Burns     USA  59:52 
 8 Melanie Santos     POR  59:59 
 9 Kirsten Nuyes        1:00:07
10 Ai Ueda        JAP 1:00:21
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union