Luchten

Liefhebbers van Hollandse luchten kwamen volop aan hun trekken tijdens het WK. Genieten van iconen van de Maasstad was ook geen probleem, met de Erasmusbrug als opener van het fietsparcours voor alle categorieën. Het leverde spectaculaire beelden op bij Studio Sport, in de nationale kranten en in triathlonmedia over de hele wereld. Rotterdam was even de topsporthoofdstad van de wereld. In elk geval vanuit triathlon- perspectief.

Euromast

De lopers hadden tijdens het WK weinig oog voor de Euromast tijdens het looponderdeel van het WK. Draaien keren, onverhard, heuvel op, heuvel af, er werd door de agegroupers na de finish heel wat nagezucht over het onverwacht zware loopparcours. Gelukkig scheen op zondag de zon, na drie dagen wind, wolken en regen. Het werd voor Nederland een mooie afsluiter van het toernooi, met zeven wereldkampioenen onder de agegroupers.

Thuiswedstrijd

Opgroeien in Capelle aan de IJssel en als elite atleet deelnemen aan de Grand Final in Rotterdam. Marco van der Stel keek er twee jaar naar uit, vocht voor wat hij waard was, maar wist niet zijn beste resultaat te behalen. Gehoopt was een plek bij de eerste twintig, maar het werd stek 35. Topfavoriet Mario Mola moest de dagzege laten aan de Fransman Vincent Louis. Mola werd derde en prolongeerde zo zijn wereldtitel.

Internationaal

Van de 74 landen die deelnemers afvaardigden naar Rotterdam, viel Mexico misschien wel het meeste op. Met kleurrijke tenues, luidruchtige supporters, vlaggen overal langs het parcours en ongeveer 400 atleten waren de Mexicanen graag en vaak gezien. Alleen Nederland, de Verenigde Staten en Groot Brittannië leverden meer deelnemers. In de medaillespiegel vond Mexico zichzelf terug op plek acht. Nederland werd vierde. Groot Brittannië harkte maar liefst 20 keer goud binnen.

Royalty

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet bezocht op vrijdag het WK Para- triathlon en maakte na afloop een praatje met wereldkampioen Jetze Plat, die zijn eveneens in Rotterdam behaalde wereldtitel van 2016 met overmacht wist te prolongeren. De twee ontmoetten elkaar eerder al in Rio de Janeiro op de Copacabana, waar Plat schitterde tijdens de Spelen. Esther Vergeer, paratriatlete, promotor van de nationale sportweek en bovenal de nieuwe chef de mission voor de Paralympische Spelen, luistert aandachtig toe.

Duffy

Geen enkele twijfel over wie de beste atlete van 2017 is. Flora Duffy wint de Grand Final, wordt voor het tweede jaar op rij wereldkampioene en voegt daar een maand later ook een nieuwe wereldtitel XTERRA aan toe. Volgend jaar komt het WTS-circus naar Bermuda, zodat Duffy ook voor eigen volk kan tonen dat momenteel zij -en zij alleen- de heerseres is op het wereldtoneel.


Dit artikel verscheen ook in Transition Magazine #12
Beeld: TIG Sports